Lentila de contact cu Stelian Tănase – Înscenarea de la Tămădau

stelian tanase tamadau

Vineri, 28 iulie, de la ora 12:00, scriitorul Stelian Tănase vă dă o nouă întâlnire cu Lentila de contact. În ediția din această săptămână despre „înscenarea de la Tămădău”.

Între anii 1944 – 1947, Partidul Comunist Român a folosit toate metodele posibile pentru acapararea puterii, inclusiv represaliile. Împotriva opoziţiei reprezentate de PNŢ, PNL şi PSDI s-au pus la cale diversiuni, provocări, dar şi măsuri ofensive cu caracter militar. În dimineaţa zilei de 14 iulie 1947, la orele 6.30, un grup de fruntaşi naţional-ţărănişti este surprins de autorităţile comuniste pe câmpul de la Tămădău, localitate situată la 46 de km de capitală, în timp ce încerca să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu scopul de a fugi peste graniţă. Din grup făceau parte: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, cu soţia, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea.

Proiectul fugii peste graniţă fusese pus la punct încă din 6 iulie, iar destinaţia finală urma sa fie Marea Britanie, pentru a-i informa pe oficialii din statele occidentale despre ceea ce se petrecea cu adevarat în ţară.

Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.