Lentila de contact cu Stelian Tănase – Panait Istrati

Getting your Trinity Audio player ready...

Vineri, 4 august, de la ora 12:00, Radio Clasic vă propune o nouă ediție a emisiunii Lentila de contact cu Stelian Tănase.

Panait Istrati, « Gorki al Balcanilor » cum l-a numit Romain Rolland, este azi relativ uitat. În urmă cu aproape 100 de ani a fost o figură de nivel european, întâi ca scritor de succes în Franța mai ales, apoi ca militant al unor cauze politice-ideologice și furnizor – pe marginea lor – de scandaluri oglindite abundent de presa timpului. Materialul apărut despre viața și opera lui Panait Istrati este relativ sărac, editurile nu se preocupă de scotocirea activităților lui și nici institutele de cercetare.

Arhivele românești au păstrat până azi dosare conținând mii de pagini dedicate lui Panait Istrati. Cele mai multe fonduri provin din arhivele Siguranței – poliția secretă a statului român în perioada interbelică. Ele au un conținut bogat în rapoarte ale agenților săi, note ale informatorilor, corespondență, rapoarte ale ambasadelor românești din țările prin care trecea, tăieturi de presă, etc. Abundența documentelor este efectul faptului că Serviciul de Siguranță i-a urmărit îndeaproape peste 15 ani activitățile. Mai puțin activitățile de natură literară, cât mai ales cele care erau conectate cu propaganda Komintern.

Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de scritorul Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.