Lentila de contact cu Stelian Tănase – Povestea Marthei Bibescu

Martha Bibescu

Vineri, 26 aprilie, de la ora 12:00, domnul Stelian Tănase ne-a pregătit la rubrica „Lentila de contact”, povestea prințesei Martha Bibescu.

Despre Martha Bibescu se spune că a avut nenumărați amanți, culeși din lumea aristocratică. Era bârfită, deșteaptă, snoabă, chiar mitomană, se spunea, extrem de mondenă. În primul sfert al secolului XX a fost una din marile frumuseți ale Europei. Se spune că a avut relații cu kronprinzul german, cu Regele Ferdinand, cu Regele Spaniei Alfons al Xlll-lea, etc.

L-a întâlnit pe colonelul Cristopher Birdwood Thompson la un concert la Cotroceni, puțin înainte de declanșarea Primului Război Mondial. El era ofițer de informații și avea misiunea să convingă liderii de la București să intre în război alături de Antanta. Era celibatar, se apropia de 40 de ani. Se îndrăgostește de Martha Bibescu, căsătorită de la 17 ani (acum avea 30) cu prințul George Valentin Bibescu. Amândoi soții aveau aventurile lor amoroase arhicunoscute în lumea bună bucureșteană. Între cei doi, Martha Bibescu și colonel, a urmat o idilă având ca decor aleile palatului Mogoșoaia.

Rubrica „Lentila de contact” este produsă de Radio Clasic în colaborare cu Desk-Report.