Licitaţia de Artă Europeană şi o selecţie din colecţia Vasile Stoica – pe 5 februarie, la Artmark

Lucrări de artă semnate de Picasso, Braque, Dali, Magritte, Matisse, Toulouse-Lautrec, inclusiv o selecţie din colecţia de artă clasică a diplomatului Vasile Stoica vor fi prezentate pe 5 februarie, în cadrul Licitaţiei de Artă Europeană de la Artmark.

Potrivit unui comunicat, în anii ’30 – ’50, diplomatul român Vasile Stoica (1889 – 1959) avea să strângă o colecţie foarte bine închegată de artă clasică europeană, cu nume de rezonanţă precum Jacopo Tintoretto, Paul Bril, Gerrit Dou, Giovanni Ghisolfi, Carlo Maratta, Giovanni Paolo Panini, Nicolas de Largilliere etc.

Colecţia preluată din familia diplomatului prin confiscare, în 1977, de către statul român s-a aflat în custodia Muzeului Naţional de Artă al României până în 2009, când a fost restituită moştenitorilor de drept.

Multe dintre operele acestei colecţii sunt clasate astăzi în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi vor face parte din licitaţia Artmark de pe 5 februarie.

Vasile Stoica a fost un apropiat al lui Thomas Masaryk şi al lui Ionel I. C. Brătianu, cunoscător a 14 limbi străine, luptător pentru fondarea şi consacrarea României Mari, preşedinte în 1918 al Ligii Naţionale a Românilor din America, ministru plenipotenţiar în Bulgaria şi Albania, Ţările de Jos, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, negociator în 1946 al cauzei României ca ţară cobeligerantă la Conferinţa de Pace de la Paris. A murit la Jilava, după nouă ani de detenţie, în 1959.