Liderii PSD se întâlnesc la Mamaia în hotelul unui datornic la bugetul de stat

Getting your Trinity Audio player ready...

Liderii Partidului Social Democrat (PSD) din România se vor întâlni pentru trei zile, între 29 și 31 ianuarie, la hotelul de cinci stele deținut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, situat în nordul stațiunii Mamaia. Evenimentul, care include reuniunile Consiliului Politic Național și ale grupurilor parlamentare PSD, este programat în zile lucrătoare și coincide cu o perioadă de nemulțumiri sociale în țară, scrie G4media.

În aceeași perioadă, țara este scena unor proteste ale fermierilor și transportatorilor, iar sindicaliștii din sănătate au strâns peste 50.000 de semnături pentru o grevă generală. În plus, profesorii au fost informați că nu vor primi măririle salariale promise pentru a opri greva de la sfârșitul anului trecut.

Reuniunea PSD va avea loc în hotelul Vega, singurul hotel de cinci stele din regiunea Constanța-Mamaia, și în hotelul Zenith, aflat în apropiere. Participanții sunt așteptați să plătească 1500 de lei/participant pentru două nopți de cazare, cu regim all inclusive, iar programul include întâlniri organizate pe regiuni de dezvoltare, Consiliul Politic Național și reuniunile grupurilor parlamentare.

Gabriel Comănescu, proprietarul hotelului și al companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), se confruntă cu datorii considerabile. Compania GSP are datorii către ANAF de aproape 150 de milioane de lei, iar firma care operează Hotelul Vega înregistrează datorii de 40,2 milioane de lei în anul 2022.

În trecut, Comănescu a fost implicat într-un caz controversat de ștergere a unei datorii de 1 milion de euro în perioada 2016-2017, pe vremea guvernului condus de facto de Liviu Dragnea, fostul lider PSD. Ionuț Mișa, pe atunci conducătorul direcției Mari Contribuabili din ANAF, a jucat un rol cheie în eșalonarea și ulterior anularea unei părți din datorii.

Mai mult, ANAF, sub conducerea lui Ionuț Mișa, a fost criticată într-un raport al Curții de Conturi pentru modul în care a gestionat cazurile marilor contribuabili cu datorii substanțiale. În noiembrie 2023, G4Media a relatat că Mișa a fost transferat de la șefia Marilor Contribuabili la o altă structură din cadrul ANAF, în urma apariției acestui articol.

Problemele financiare ale lui Comănescu nu se opresc aici. GSP s-a confruntat de mai multe ori cu greve ale angajaților, care au acuzat conducerea companiei că nu le-a plătit salariile pentru luni întregi. Gabriel Comănescu a fost un susținător activ al actualului primar al Constanței, Vergil Chițac (PNL), în ambele campanii electorale din 2016 și 2020, în urma căreia Chițac a devenit primar.