Lovitură de stat în Mali

Președintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a demisionat și a anunțat dizolvarea Parlamentului, potrivit televiziunii de stat, citată de BBC. Șeful statului şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat.

„Nu vreau să se verse sânge pentru ca eu să rămân la putere”, a declarat Keita. „Dacă o anumită parte a armatei vrea ca mandatul meu să se încheie prin intervenția lor, am de ales. Nu urăsc pe nimeni, dragostea pentru țară nu-mi permite acest lucru. Dumnezeu să ne aibă în pază”, a mai declarat el.

Președintele din Mali și premierul statului au fost arestați marți, în urma unei revolte a soldaților care au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului situat în vestul continentului african. ONU desfășoară în Mali o Misiune Multidimensională Integrată de Stabilizare (MINUSMA), la care participă peste 120 de militari români și 4 elicoptere Puma. Aflat la al doilea mandat, lui Keita i se reproșează că nu a reușit să instaureze siguranța și să rezolve problema corupției.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește de urgență pentru a analiza situația din statul african.