Ludovic Orban: Este o poveste că ne apucăm noi să testăm 10.000 de persoane. Există criterii clare pentru testare / Vom crește capacitatea de diagnosticare

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că există criterii clare și proceduri privind testarea oamenilor pentru infecții cu coronavirus, precizând că personalul medical are prioritate și cei care sunt vizați de anchetele epidemiologice. Faptul că ne apucăm noi să testăm acum 10.000 de persoane este o ”poveste”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că de săptămâna viitoare ”vom crește capacitatea de testare, (…) capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, pe de altă parte, repet că nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate aleator, există o procedură, există criterii de prioritizare. Să selectăm noi 10.000 de oameni sunt povești”.

Orban a mai spus că România nu a fost pregătită și că, până acum, capacitatea de diagnosticare a fost redusă. El a mai susținut că numărul de decese înregistrat în România este relativ mic.

Premierul a precizat că ”spitalele sunt de mai multe subordonări”, iar multe probleme au apărut în teritoriu, adăugând însă că nu vrea să dea vina acum pe autoritățile locale.

”Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a dl ministru. Dl. ministru a organizat o ședință a colegiului de conducere a ministerului și am discutat prioritățile pentru Ministerul sănătății pentru perioada următoare. Sigur că păstrăm aceleași direcții de acțiune, obiectivul nostru este acela de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspdândirea epidemiei, de a întări direcțiile de sănătate publică și de a mări capacitatea de testare, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienți”, a mai spus Orban.

Premierul a mai declarat că au fost discutate măsuri pentru a diminua riscul de infectare a cadrelor medicale și pentru urgentarea achiziționării de echipamente de protecție care să-i protejeze pe toți aceia care sunt implicați în lupta împotriva coronaviruslui.