MAE Rus comentează premiul primit de Maia Sandu: o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României

Getting your Trinity Audio player ready...

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, a comentat pe larg despre premiul primit de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în România, acuzând România de „colonialism”. Zaharova a menționat că premiul primit de Sandu la Timișoara pentru Valori Europene, în valoare de 30.000 de euro, este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României sub masca integrării europene.

În briefingul de presă susținut la 17 decembrie, Zaharova a criticat discursul președintei Sandu, afirmând că acesta conținea acuzații nefondate aduse Rusiei. Ea a comentat că Sandu, fiind cetățean român, „urăște atât de mult” Uniunea Sovietică și a enumerat ceea ce Moscova consideră a fi beneficiile de care Republica Moldova a avut parte ca republică sovietică.

Zaharova a criticat și acțiunile recente ale autorităților de la Chișinău, inclusiv redenumirea unei străzi cu numele Reginei Maria a României, pe care l-a interpretat drept un „scuipat” în fața democrației. Ea a acuzat conducerea moldoveană de respingerea identității naționale și de rescrierea istoriei.

Purtătoarea de cuvânt a declarat că președintele Sandu a promis la alegeri formarea unui stat bazat pe statul de drept și îmbunătățirea bunăstării cetățenilor, dar realitatea arată eșecul acestor promisiuni. Zaharova a subliniat că o treime din populația Moldovei trăiește sub pragul sărăciei și a criticat scăderea numărului de studenți în instituțiile de învățământ superior.

În final, Zaharova a asigurat că locuitorii din Republica Moldova tânjesc după legăturile cu Rusia și că Moscova este „gata” să dezvolte această cooperare.