Maestrul dirijor Cristian Mandeal vine la Opera Națională Română Iași

Capodoperă a repertoriului liric mondial, opera ”Aida” de Giuseppe Verdi, revine pe scena O.N.R.I. sub bagheta dirijorului CRISTIAN MANDEAL, duminică, 20 martie 2016, de la ora 18.30. Maestrul se află la prima colaborare cu Opera ieșeană.

Cristian Mandeal a studiat pian, compoziţie şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov şi la Academia de Muzică din Bucureşti. S-a perfecţionat ulterior la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache.

După un stagiu în calitate de corepetitor la Opera Română din Bucureşti, Cristian Mandeal a obţinut primele sale angajamente ca dirijor permanent la Filarmonicile din Târgu Mureş şi Cluj, iar din 1987 la Filarmonica din Bucureşti, unde până în 2010 a activat ca Director general şi Prim dirijor.

În paralel a fost şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa – Israel şi Dirijor resident al Orchestrei “Haydn” din Bolzano şi Trento – Italia.

Cristian Mandeal a dirijat pe 4 continente, în 31 de ţări şi 24 de capitale.  A fost invitat în mod repetat la Staatskapelle Dresden şi Berlin, la Münchener Philharmoniker şi Hessisches Rundfunk Orchester – Frankfurt, la Santa Cecilia – Roma şi RAI Milano, la Orchestra Naţională Catalană – Barcelona, ca şi la Orchestra Halle – Manchester, unde continuă a fi un oaspete permanent. 

A dirijat la Opera de Stat din Viena în spectacole de balet ( Mahler : Das Lied von der Erde) şi operă ( Verdi : Stiffelio). Cristian Mandeal a colaborat cu mulţi artişti de renume ca Radu Lupu, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Gerhard Oppitz, Yefin Bronfman, Alicia de Larrocha, Maxim Vengherov, Shlomo Minz, Julian Rachlin, Victor Tretiakov, Mstislav Rostropovici, Ileana Cotrubas. A dirijat în săli de concert de renume ca Filarmonica din Berlin, Neues Gewandhaus – Leipzig, Wiener Staatsoper, Alte Oper – Frankfurt, Gasteig şi Herkulessaal – Műnchen, Grosses Festspielhaus – Salzburg, Beethovenhalle – Bonn, Victoria Hall – Geneva, Tonhalle – Zürich, Symphony Hall – Birmingham, Teatrul Balşoi – Moscova, Santory Hall – Tokyo.

Premiera spectacolului ”Aida” a avut loc în luna aprilie 2013, regia aparținându-i maestrului András Kürthy (Ungaria). Decorul spectacolului este realizat de Laszlo Szekely (Ungaria), costumele poartă semnătura Zsuzsanna Kiss (Ungaria), iar coregrafia este realizată de Adrian Mureșan (Opera Maghiară Cluj-Napoca).