Maia Sandu, prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, a fost desemnată prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, un premiu nou-înființat și dotat cu 30.000 de euro. Premiul, susținut financiar de companii timișorene, onorează personalități internaționale care promovează valorile europene cu determinare, curaj și creativitate. Sandu va primi distincția în perioada 12-13 ianuarie 2024, la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz.

Procesul de selecție a fost realizat de un juriu format din personalități românești remarcabile din diverse domenii, printre care se numără Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc, Cristian Măcelaru, Simona Miculescu, Anca Miruna Lăzărescu, Adriana Babeți și Dominic Fritz. Membrii juriului au apreciat claritatea viziunii europene a Maiei Sandu, determinarea și perseverența ei în a promova un parcurs european pentru Republica Moldova. Au fost remarcate abilitățile sale excepționale de comunicare, transparența în expunerea provocărilor și beneficiilor aderării Moldovei la Uniunea Europeană, și stilul său uman și valoros de a conduce.

Declarațiile juriului au subliniat faptul că Maia Sandu reprezintă un model de promotor al valorilor democratice, prin angajamentul său anticorupție și eforturile de a scoate țara din sărăcie și a o integra în UE. Juriul a remarcat că prezența sa puternică se face simțită atât pe plan intern, cât și în capitalele internaționale. Această distincție este și un tribut adus eforturilor ei reformiste și exemplului personal de decență și modestie. Premiul a fost considerat o afirmare a spiritului Timișoarei, orașul fiind cunoscut pentru curajul și libertatea sa, și pentru rolul său istoric în promovarea valorilor europene.