Maraton de documentar la One World Romania 12

Duminică, 3 martie, de la ora 16:00 ne întâlnim la Cineclubul OWR pentru un ultim antrenament înainte de Festivalul One World Romania – ediția a 12-a (15-24 martie).

Și nu degeaba îi spunem antrenament pentru că v-am pregătit un film-eveniment, lung de aproape cinci ore, cu care nu ne întâlnim în sălile de cinema în fiecare zi. E vorba despre unul din ultimele documentare realizate de Jonas Mekas, „Lituania și colapsul URSS”, apărut în anul 2008. Prin această ultimă proiecție de Cineclub dinaintea începerii festivalului, ne dorim să aducem un omagiu unui artist pe care, din păcate, l-am pierdut la începutul acestui an. Filmul este proiectat în versiunea originală (engleză), fără subtitrări în limba română.

Lituania și colapsul URSS” e un film cum nu s-a mai văzut. Utilizând doar fragmente de știri și interviuri filmate de Mekas în sufrageria sa, pe televizorul propriu, timp de aproximativ doi ani – documentează modul în care mass-media americană a reflectat anevoiosul proces de desprindere, la începutul anilor 1990, a Lituaniei de fosta URSS.

Tot un film lung – durează peste opt ore – este și „Suflete moarte” – cel mai recent documentar al regizorului chinez Wang Bing – care va fi și primul documentar proiectat în cadrul celei de-a 12-a ediții OWR, vineri, 15 martie, începând cu ora 12:00 la Apollo111. Acesta e doar primul eveniment din cadrul zilei de deschidere, iar programul complet îl anunțăm joi, 28 februarie.

Ediția actuală a festivalului este concepută conform credinței noastre că avem nevoie, mai mult decât oricând în ultimii ani, să ne acordăm un răgaz de reflecție. Astăzi e aproape un gest de revoltă să îți iei opt ore pentru a viziona un film solicitant și revelatoriu la cinema. E un gest de revoltă să faci un pas în afara cercului ideologic – ce pare că te înghite zilnic – pentru a-ți permite să chestionezi și să probezi din cu totul alte perspective principii și judecăți care te-au format.

De aceea, vă propunem, poate mai mult decât în trecut, filme care prezintă originile unor problematici diverse ce modelează decisiv lumea actuală. Și de aceea, mai mult decât în alte ocazii, vă oferim filme de lungimi foarte variate, unele ajungând să vă solicite o zi întreagă de vizionare.

https://www.youtube.com/watch?v=izaCWELZ9aM – Dead Souls

Cu „Suflete moarte”, Wang Bing realizează un nou film despre rănile dureroase provocate de dictatura din China și despre crimele contra umanității pe care le-a generat. De data aceasta, este vorba despre represiunea declanșată de Mao Zedong în anii ’50, când a acuzat întregi categorii de cetățeni (mai ales tineri și profesori – definiți ca intelectuali) că ar fi „de dreapta”. Precum în România, unde regimul Gheorghiu-Dej trimitea dușmanii de clasă la „Canal”, aceștia au fost închiși în centre de „reeducare” aflate în deșertul Gobi, care s-au dovedit veritabile centre ale morții.

Dincolo de mărturiile de neprețuit ale supraviețuitorilor, felul în care filmul este realizat ne menține activi pe toată durata lui. Această construcție, de la primul la ultimul cadru al celor 8 ore și jumătate, ne conduce pe un traseu sensibil care ne va permite să trăim ceea ce ne povestesc protagoniștii, o dată cu ei. Nu mai suntem simpli spectatori. Montajul ne face să devenim capabili de a vedea invizibilul, de a realiza o comuniune cu aceste suflete, de a resimți în noi înșine toate dimensiunile și toate straturile acestei tragedii.

Documentarul lui Wang Bing vă va ține, într-adevăr, o jumătate de zi în fața ecranului de proiecție, dar vă garantăm că nu veți regreta niciun minut petrecut în sala de cinema – va fi o experiență unică! După film vă invităm să rămâneți alături de noi, la o discuție despre documentar în compania criticului de film Andrei Gorzo.

Biletele la filmul „Suflete moarte” au fost puse în vânzare pe site-ul Eventbook și costă 25 RON, respectiv 15 RON pentru elevi, studenți și pensionari. Accesul la această proiecție se poate face și pe bază de abonament sau abonament de 5 intrări.

Intrarea la Cineclubul din data de 3 martie se face pe baza unor liste de rezervări. Pentru a va înscrie pe liste, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați. Așteptăm rezervările până sâmbătă, 2 martie 2019, ora 17:00.

Abonamentele și biletele individuale sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și facebook, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca „Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 15 martie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.