Marcel Ciolacu caracterizează principalele figuri politice ale momentului din România

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a oferit recent descrieri personale ale unor figuri proeminente din peisajul politic actual, într-un interviu acordat postului Antena 3.

Despre Nicolae Ciucă, actualul premier al României și liderul Partidului Național Liberal (PNL), Ciolacu a avut cuvinte de laudă, descriindu-l ca fiind „un om de cuvânt, un om respectabil, un român”. Această apreciere subliniază respectul mutual dintre cei doi lideri politici, în ciuda apartenenței la partide diferite.

În contrast, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a fost catalogat de Ciolacu drept „un aventurier”. Această caracterizare sugerează o viziune critică asupra stilului și acțiunilor lui Simion în politica românească.

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a primit o evaluare mixtă din partea lui Ciolacu, acesta afirmând că Drulă „ar fi putut mult mai mult”. Această remarcă indică o recunoaștere a potențialului lui Drulă, dar și o dezamăgire față de realizările sale.

Ciolacu a refuzat să catalogheze pe senatoarea independentă Diana Șoșoacă, menționând însă că există „o evidență foarte clară a relației doamnei Șoșoacă cu Federația Rusă”. Această declarație reflectă preocupările lui Ciolacu legate de influența străină în politica românească.

Despre Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Ciolacu a spus că este „un om de cuvânt și un bun politician”, sugerând o apreciere a colaborării dintre PSD și UDMR.

În ceea ce îl privește pe Președintele României, Klaus Iohannis, Ciolacu a menționat că are „o relație instituțională corectă” cu acesta, ceea ce indică o abordare pragmatică și profesională în interacțiunile lor.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit laude din partea lui Ciolacu, acesta caracterizând-o ca fiind „o femeie războinică, cu provocări multiple” și „o femeie încercată”. Deși a recunoscut că are opinii diferite de Sandu în anumite chestiuni, Ciolacu a exprimat admirație pentru aceasta, subliniind respectul său pentru rolul său ca lider.