Mari interpreți/Mari Compozitori: Paul Tortelier

Luni, 14 septembrie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați sonatele pentru violoncel și pian compuse de F. Chopin și S. Rachmaninov, interpretate de un duo de excepție: Paul Tortelier și Aldo Ciccolini.

Încă dinainte de a-l aduce pe lume, mama lui Paul Tortelier a hotărât că fiul ei va fi violoncelist, deoarece ea iubea foarte tare instrumentul. Nici tatăl muzicianului nu era străin de artă, cântând la vioară şi la mandolină atunci când nu muncea pentru a-şi câştiga existenţa ca tâmplar şi constructor de mobilă. La şase ani, Paul Tortelier a primit, deci, cadou, un violoncel şi a început să exerseze foarte serios, sub privirile severe ale mamei. Sigur că micul instrumentist ar fi preferat atunci să se joace cu copiii de pe străzile Parisului natal în loc să studieze (ceea ce se şi întâmpla când mama nu era acasă), însă timpul a dovedit că metoda mamei a dat roade: nu numai că Paul Tortelier este astăzi recunoscut ca mare violoncelist al secolului trecut, însă propriii săi copii, Yan Pascal Tortelier şi Maria de la Pau, de asemenea muzicieni, au urmat acelaşi drum, fiind retraşi de la şcoală şi educaţi acasă, unde accentul cădea pe studiile muzicale.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.