Mari interpreți/Mari Compozitori: Valentin Timaru & Doru Popovici

Marți, 15 ianuarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați „Muzică pentru Eminescu” de Valentin Timaru și „Omagiu pentru Eminescu” de Doru Popovici.

Valentin TIMARU
– compozitor –

Născut pe 16 octombrie 1940 la Sibiu.

BIOGRAFIA ARTISTICĂ

STUDII MUZICALE. Secția pedagogică la Conservatorul „Gheorghe Dima” Cluj (1959-1964) cu Vasile Herman (teorie-solfegii și forme muzicale) Lucian Surlașiu, Dorin Pop (dirijat), Gh. Merișescu, Romeo Ghircoiașiu (istoria muzicii), Erwin Junger, Cornel Țăranu (armonie), Max Eisicovici, Liviu Comes (contrapunct), Ioan Remus Nicola, Traian Mârza (folclor), Tudor Jarda (aranjament coral), Wilhelm Demian (orchestrație), George Ciolac, Radeș Eva (pian), Mircea Breazu (canto), Petre Sbârcea (citire de partituri). Secția compoziție (1965-1968) la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” București cu Alfred Mendelsohn, Anatol Vieru (compoziție), Tudor Ciortea, Carmen Petra, Ștefan Niculescu (forme muzicale), Aurel Stroe (orchestrație), Vinicius Grefiens (citire de partituri), Zeno Vancea (contrapunct); întrerupe studiile de compoziție în anul V. Continuă studiile de compoziție la Cluj (1970-1972) cu Sigismund Toduță (compoziție), Max Eisicovici (fugă), Jodal Gabor (orchestrație). Doctor în muzicologie la Conservatorul din Cluj (în anul 1982 sub îndrumarea lui Romeo Ghircoiașiu) cu teza Simfonismul enescian.

Doru Popovici
– compozitor –

BIOGRAFIA ARTISTICĂ

Născut la 17 februarie 1932, personalitate completă a muzicii românești, ce are o activitate componistică și muzicologică susținută. Preocupările sale se extind totodată în domeniul literar, unde scrie numeroase poezii cu vers alb, și în ziaristică, lucrând ca jurnalist muzical pentru Săptămâna între anii 1970-1990. A studiat la Conservatoarele din Timișoara și București cu Liviu Rusu, Mihail Jora, Mihail Andricu, Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski ș.a. În 1968 participă la cursurile de vară de la Darmstadt, după care continuă să mergă regulat în Germania pentru a învăța tehnici moderne de compoziție cu György Ligeti, Karlheinz Stockhausen și Iannis Xenakis. Tot din același an își începe colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Creația sa muzicală cuprinde o arie largă de genuri (muzică simfonică, de teatru, de operă, instrumentală, vocală, corală), dar din anii 1960 se focalizează cu precădere asupra muzicii de cameră. Cu toate acestea, lucrările pentru ansambluri restrânse se construiesc deopotrivă pe spații muzicale ample, cu sufluri melodice lungi, ca expresie a lirismului caracteristic pieselor lui. Sursele melodicii se înscriu atât în muzica veche – cea a renașterii europene sau monodia bizantină -, cât și în modernismul secolului 20. Important de semnalat este traseul său atipic în compoziție, pornind de la avangardismul limbajului serial-dodecafonic, în tinerețe, și orientându-se treptat către o direcție neoclasică.

Opera muzicologică este cuprinzătoare, numără de la eseuri până la monografii, și tratează subiecte variate – muzica românească, perioade istorice muzicale, compozitori etc. În prezent este profesor de istorie a muzicii la Universitatea Spiru Haret și se preocupă cu organizarea evenimentelor muzicale ce au ca scop promovarea tinerilor.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.