Mariana Nicolesco şi Radu Varia – Membri ai Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere

Marea soprană Mariana Nicolesco, Membră de Onoare a Academiei Române, şi istoricul de artă Radu Varia, Doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, au fost aleşi Membri ai Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris.

Tot zilele trecute Radu Varia a devenit Membru al Academiei Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg, din care fac parte 34 de laureaţi ai Premiului Nobel.

«Dedic acest titlu memoriei geniului salzburghez care a fost Herbert von Karajan – a declarat Radu Varia – amintindu-mi cu emoţie că după repetiţiile, concertele ori spectacolele pe care le dirija la Felsenreitschule, el se replia în superba-i reşedinţă din Anif, înota timp de o oră şi, înainte de-a adormi, parcurgea pagină cu pagină cartea mea Brâncuşi, spunând că nimic nu-i aducea ca aceasta sentimentul de pace sufletească».

Miercuri, 28 noiembrie, soprana Mariana Nicolesco împlineşte 70 de ani. A cântat la Metropolitan Opera din New York, prima dată în „La Traviata” de Verdi, în 1978, sau la Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio, în 1982. A avut prestaţii artistice remarcabile pe cele mai importante scene ale lumii, iar pentru cariera sa artistică excepţională a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii.

Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, județul Giurgiu.

A absolvit Școala de Muzică din Brașov, cu Concertul pentru vioară de Bruch, apoi a urmat, pentru o scurtă perioadă, Secția Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, obţinând o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, cea mai prestigioasă şcoală de canto din lume la ora aceea, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, Rodolfo Celletti și Elisabeth Schwarzkopf.

În anul 1972 a câştigat Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, RAI, apoi a fost invitată de dirijorul american Thomas Schippers să debuteze în cariera internaţională, la Cincinnati, în rolul Mimi din „La Bohème”, de Puccini.

Mariana Nicolesco s-a remarcat, pas cu pas, având un vast repertoriu, de la Baroc la muzica contemporană, cu o admiraţie specială pentru stilul Belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi.