Marinar român la bordul navei capturate de rebeli

Getting your Trinity Audio player ready...

Un marinar român în vârstă de 29 de ani, de profesie electrician, se află la bordul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care a fost capturată de milițiile Houthi în Marea Roșie, în apropiere de Yemen. Marinarul a fost recrutat pentru a se alătura echipajului navei printr-o firmă din Bulgaria. Nava a plecat din Turcia către India si are o incarcatura de maşini cu destinatia India.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), a declarat că echipajul navei este în pericol din cauza forțelor rebele înarmate, care au atacat nava și au îndreptat-o către portul Hodeidah în Yemen. El a subliniat că situația este tratată cu seriozitate la nivel diplomatic, iar o celulă de criză a fost activată la Ministerul Afacerilor Externe. Mihălcioiu crede că eforturile diplomatice vor da roade în perioada următoare și că echipajul va fi în cele din urmă în siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat capturarea navei și a anunțat că a fost activată o Celulă de Criză Interinstituțională pentru a gestiona situația. Din dispoziția ministrului afacerilor externe, au fost demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.