Masoneria din România în pragul exploziei – se cere demisia Marelui Maestru Radu Bălănescu

În urmă cu nici două săptămâni relatam despre conflictul iscat între conducătorul Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu și Stelian Nistor, Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, oficial generat de faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat nu a solicitat reînnoirea unui acord prin care să funcționeze sub jurisdicția Marii Loji Naționale din România (MLNR), acord expirat din 2018.

După declanșarea acestui conflict, mai multe organizații ale masonilor din România au reacționat și contestă decizia Marelui Maestru Radu Bălănescu. Într-o proclamație adoptată pe data de 1 mai 2020 de către o oganizație masonică din Timișoara se arată:

Având în vedere situația de o gravitate fără precedent creată în Marea Lojă Națională din România,

constatând cu adâncă îngrijorare că în Masoneria din România și-au făcut loc oportunismul, autoritarismul, perpetuarea în funcții și clientelismul, precum și existența unei stări de tensiune și amenințare la adresa Fraților;

constatând că prin deciziile recente luate împotriva Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Marea Lojă Națională din România s-a plasat în afara Lanțului Fratern Universal al Masoneriei, dovadă fiind numeroasele și fermele reacții venite din partea Supremelor Consilii ale Ritului Scoțian Antic și Acceptat din SUA, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Franța și din alte țări, riscând pierderea recunoașterii din partea United Grand Lodge of England și aruncând o pată pe obrazul Masoneriei Române; constatând că Marea Lojă Națională din România, prin Marele Maestru Radu Bălănescu, a folosit discreționar Aparatul de conducere al MLNR și a omis și modificat în mod deliberat pasaje din Constituția și Regulamentul MLNR cu scopul de a favoriza privilegii personale, uzurpând funcția supremă de conducere a MLNR; constatând că toate cele arătate mai sus sunt încălcări ale Landmarkurilor și Constituțiilor Masonice, a conduitei unui francmason:

Constatăm, ferm și fără echivoc folosirea repetată a Justiției Masonice în interes personal și de grup, mergând până la înlăturarea abuzivă din Ordin a Fraților care au semnalat derapaje de la conduita masonică, cu scopul de a favoriza privilegii nejustificate ale Marelui Maestru și a unor Mari Ofițeri și Demnitari ai MLNR.

CEREM:

1. Demisia din toate funcțiile masonice a Marelui Maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu, împreună cu

Demisia în bloc a membrilor Marelui Consiliu al MLNR și ale Aparatelor Zonale.

2. Constituirea unui Mare Consiliu pro-tempore cu scopul organizării unui Convent și a alegerilor pentru toate funcțiile vacante, conform Landmarkurilor și Constituțiilor Masonice.

3. Reducerea mandatelor Marilor Maeștri la o exercitare de un mandat unic de trei ani, fără posibilitatea de prelungire, orice solicitare de prelungire a acestui termen va arunca Fratele respectiv în afara regularității din punct de vedere al MLNR.

4. Ca toate funcțiile de conducere din cadrul MLNR să fie onorifice, fără niciun fel de salarii sau indemnizații, la fel cum sunt cele ale Maeștrilor Venerabili în Scaun. Marele Maestru va avea o funcție de reprezentare a Lojilor din MLNR care să respecte autonomia Respectabilelor Loji din Obediența MLNR și să fie însoțite de un certificat CNSAS.

Potrivit unor surse din cadrul MLNR, în spatele conflictului dintre Radu Bălănescu și Stelian Nistor sunt unele divergențe de natură financiară.

Într-o ședință a MLNR din 23.04.2019, Marele Maestru Radu Bălănescu spunea „Eu mă așteptam ca toate Riturile de Perfecționare, toate, să vină să spună ….. am luat decizia să ajutăm cu suma x la construcția acestui Templu …Dar eu mizez pe înțelepciunea Suveranului Mare Comandor … vor ajunge la o concluzie pozitivă în acest sens.” O lună mai târziu, Gheorghe Florea, Mare Maestru Suveran, Mare Comandor al Anticului și Primitivului Rit de Memphis și Misraim din România, anunța că donează 50.000 euro/an MLNR cu destinația construirii Obiectivului Sociocultural – Templul MLNR, până la terminarea lui.

Mai multe amănunte despre începutul acestui conflict în articolul: „Scandal cu ecouri internaționale în masoneria din România