Mesajul Custodelui Coroanei române: „Democraţia nu este la adăpost pentru totdeauna“

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I a transmis joi mesajul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, despre situaţia din ţară.

 „Viaţa noastră publică trece printr-un moment de cumpănă. Rătăcirea noastră nu are doar o cauză politică. Obiceiul exercitării puterii după bunul plac a trecut de la o generaţie la alta, de mai multe decenii încoace, în istoria noastră. Această tristă realitate nu are legătură cu alegerile şi nici cu alternanţa la putere. Adesea, oamenii cu înalte poziţii au convingerea că subordonarea instituţiei este o dovadă de luciditate, iar etica este apanajul celui slab“, se spune în mesajul Custodelui Coroanei.

„România este o ţară europeană ca oricare alta. Dar condiţiile grele pe care a trebuit să le înfruntăm în timpul dictaturii comuniste ne-au lăsat urme în mentalitate. Respectarea legalităţii nu este o chestiune teoretică, ci un aspect de zi cu zi al existenţei noastre, publice şi private. Respectăm Constituţia, legile, tradiţiile şi avem o conduită morală pentru noi înşine, spre binele familiei noastre, nu pentru că ne îndeamnă partenerii europeni sau trans-atlantici.

Lumea ultimilor ani ne-a arătat că democraţia nu este la adăpost pentru totdeauna. Societatea îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un viitor liber. De aceea, este vital ca societatea civilă să vegheze la corecta folosire a puterii instituţionale. Este înălţător să vezi că românii păstrează nobila tradiţie de a lupta pentru principii şi idealuri. Nădăjduiesc să văd Statul român alcătuit din instituţii solide şi servit de oameni care să se respecte pe ei înşişi. Doar atunci vom fi cu adevărat liberi.“

„Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, încheie Margareta, Custodele Coroanei române.