Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării investește 182,2 milioane de lei în proiecte de ultimă generație

Getting your Trinity Audio player ready...

București, 26 ianuarie 2024 – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat astăzi alocarea fondurilor în valoare de 182,2 milioane de lei pentru susținerea a 25 de proiecte inovatoare ce vizează implementarea tehnologiilor de ultimă generație într-o gamă diversă de domenii de cercetare-dezvoltare.

Această finanțare este posibilă datorită Planului Național pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 (PNCDI IV), programul 5.6 – Provocări, subprogramul 5.6.3. – Soluții. Proiectele selectate vor aborda provocări specifice identificate în sectoare precum industria, spațiul extraatmosferic, apărarea, afacerile interne, agricultura și biodiversitatea.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, a subliniat importanța investiției: „Investim peste 180 de milioane de lei pentru a dezvolta aplicații bazate pe cele mai noi tehnologii, precum senzori de înaltă performanță pentru observarea obiectelor artificiale din proximitatea Pământului sau servicii de analiză și evaluare a spațiului extraatmosferic.”

Procedura de finanțare este gestionată de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), iar perioada de implementare a proiectelor este cuprinsă între 24 și 36 de luni de la semnarea contractelor de finanțare.

Aceste proiecte, care au ca obiectiv furnizarea de soluții inovative sub forma de produs, serviciu sau proces de fabricație, sunt finanțate prin competiții de tip „top-down” și licitație restrânsă în cadrul PNCDI IV. Mai multe detalii despre procedura de finanțare pot fi găsite la adresa oficială a UEFISCDI: https://uefiscdi.gov.ro/pncdi-iv.