Ministrul Agriculturii Florin Barbu își cere scuze public fermierilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a cerut scuze fermierilor pentru că i-a numit instigatori și a discutat cu aceștia la Ministerul Agriculturii despre revendicările lor și măsurile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare. Declarația a fost făcută în urma protestelor fermierilor, care au cerut soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă.

„Vreau să vă asigur că înainte de a fi ministru, sunt om și poate că din context a reieșit că v-am făcut instigatori. Vreau să îmi cer scuze”, a afirmat Florin Barbu. Ministrul a menționat că Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi o ordonanță de urgență (OUG) pentru echivalarea permisului de conducere categoria „B” cu categoria „TR” și amânarea ratelor în agricultură. De asemenea, săptămâna viitoare, Executivul va discuta despre creditele agricole și cum va susține acesta ROBOR.

Reprezentantul fermierilor, Dănuț Andruș, a afirmat că trebuie să existe un calendar concret cu măsuri pentru ca protestul să se încheie. „Oamenii nu sunt dispuși să plece acasă pentru că măsurile nu sunt adoptate”, a precizat Andruș. Un alt fermier, Florin Nae, a sugerat că fermierii ar trebui să primească de la Minister 100 de euro pe hectar pentru culturile din 2022, până la data de 31 mai.

Ministrul Barbu a explicat că „ajutoarele le putem da doar pe cadrul Ucraina, care expiră în iulie. Pe 31 mai vă dăm banii”. În final, s-a ajuns la un acord privind procesul verbal semnat, iar fermierii așteaptă actele concrete pentru a încheia protestul.