Ministrul Culturii: Posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero

Ministrul Culturii: Posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero

Evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc epidemiologic, iar posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero, afirmă ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. El mai spune că există toate argumentele pentru redeschiderea evenimentelor culturale şi contestă distanța de 2 metri între participanţi, pe care o consideră „absurdă”, afirmând că a cerut CNSU ca aceasta să fie de un metru.

Ministrul Culturii a declarat sâmbătă că săptămâna viitoare va încerca să transmită Institutului de Sănătate Publică (INSP) și Comitetului pentru Situații de Urgență concluziile evenimentelor pilot de la Teatrul Național și Opera Română.
 
  • „Consider că evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc din punct de vedere epidemiologic, muzeele au funcţionat tot timpul şi s-a văzut că acest lucru nu a influenţat în niciun fel rata de infectare. Mai mult decât atât, vara trecută am avut evenimente în permanenţă în aer liber şi, la fel, nu am avut parte de incidente nefericite din punct de vedere epidemiologic.
  • Aşadar, avem toate argumentele şi sperăm că de data aceasta vor fi mai înţelegători cei de la CNSU vizavi de solicitările noastre, mai ales cu acea distanţă de 2 metri între participanţi cu care noi nu suntem de acord”, a spus Gheorghiu, citat de Agerpres.
El a precizat că distanţarea fizică de 2 metri între participanţii la evenimentele culturale ar trebui să fie înlocuită cu una de 1 metru, pentru că asta ar ajuta mai mult organizatorii de evenimente să îşi poată desfăşura activitatea.
 
Ministrul Culturii mai spune că interacţiunea la scară mare între participanţii unui eveniment în aer liber este la intrare şi la ieşire, iar pe parcursul desfăşurării evenimentului riscul este spre zero, pentru că oamenii stau de obicei grupaţi în funcţie de persoanele cu care au venit însoţiţi.
 
  • „Eu zic că mai bine trebuie să ne axăm, când elaborăm aceste norme, pe nişte chestiuni clare de cum intră lumea şi iese de la eveniment fără a interacţiona între ei. Eventual, o intrare pe sectoare etapizat şi la ieşire la fel decât să punem această distanţare uşor absurdă aş spune eu, doi metri de participant este absurd.
  • La un eveniment în picioare tu nu poţi controla fiecare persoană cum stă grupată faţă de cei cu care a venit însoţită. Ar trebui poate un steward la două persoane ca să faci acest lucru, mai mult decât atât ar însemna că soţul ar trebui să stea la doi metri de soţie”, a explicat ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu a afirmat că, în acest moment, posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero: „Ar trebui să se întâmple ceva extraordinar, şi nu mă refer la ceva bun, ca să se mai închidă vreodată sălile”.