Mircea Geoană, Laura Codruța Kovesi și Emil Boc în topul încrederii,

Getting your Trinity Audio player ready...

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research la comanda News.ro a relevat tendințe interesante în percepția publică asupra personalităților politice din România. Mircea Geoană, Laura Codruța Kovesi și Emil Boc se află pe primele locuri în topul încrederii românilor. Geoană, Adjunctul secretarului general al NATO, conduce clasamentul cu un procent de 36.3% încredere multă și foarte multă, urmat de Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European, cu 34.3% și de Emil Boc, primarul Clujului, cu 32.4%.

În clasamentul notorietății, președintele Klaus Iohannis ocupă prima poziție, fiind recunoscut de 100% dintre respondenți. El este urmat de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, cu o notorietate de 94.6%, și de senatorul Diana Șoșoacă, cu 93.8%. Aceste cifre indică o distincție clară între nivelul de încredere și notorietate, arătând că unii politicieni sunt mai bine cunoscuți decât alții, chiar dacă nu se bucură de aceeași încredere.

Directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac, a remarcat nivelul surprinzător de încredere în Diana Șoșoacă, explicând acest fenomen prin existența unor segmente din populație care rezonează la mesaje ultra-radicale, reflectând o stare profundă de nemulțumire.

Sondajul de opinie a fost efectuat între 20 și 27 noiembrie și a utilizat metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul a inclus 1.100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative ale populației neinstituționalizate a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2,95%, la un grad de încredere de 95%.