Moţiunea de cenzură s-a citit cu sala goală

Guvernul Dăncilă este din ce în ce mai aproape de demitere. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a recunoscut că PSD nu mai deține majoritatea în Parlament. Declarația a fost făcută după ce Florin Iordache a încercat să impună o ordine de zi conform căreia moțiunea de cenzură ar fi fost citită ieri iar votul ar fi fost dat sâmbătă. Opoziția a blocat acest plan.

Astăzi, de la ora 10, este programată ședința comună a celor două Camere în care va fi citită moțiunea. Votul va fi dat joia viitoare. În ciuda imensei înfrângeri suferite în Parlament, Mihai Fifor spune că de vină ar fi absențele, iar Viorica Dăncilă susține că, de fapt, opoziția nu ar vrea să-și voteze propria moțiune.

UPDATE 10.55. Şedinţa s-a încheiat, moţiunea a fost citită.

„Ne vedem joi la moţiune, vedem dacă cele cinci partide fac 233 de voturi, cred, şi după ce s-a citit moţiunea, mi s-a părut neserioasă, nu văd nicun lider desprins din cele cinci partide, e un handicap pentru a trece această moţiune, măcar să ne spună cine va fi premierul, să vedem un program de guvernare schiţat”, a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE 10.30. Parlamentarii lipsesc, joi, de la citirea moțiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului. Doar 128 de parlamentari sunt prezenți în sala de plen, din totalul de 465.

Președintele de ședință, Teodor Meleșcanu, a afirmat că din totalul de 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența doar 128.

Senatorul PNL Florin Cîțu a citit în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.


Moțiunea de cenzură nu a mai fost citită, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Votul ar fi urmat să aibă loc sâmbătă, însă ordinea de zi a ședinței de miercuri a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei nu au votat.

Liderul senatorilor PSD Cosmin Preda și senatorii social-democrați Paul Stănescu și Viorel Arcaș sunt cei trei parlamentari care nu au votat miercuri.

Ulterior, Paul Stănescu a explicat că toți trei au uitat să voteze „pentru” ordinea de zi și implicit pentru citirea moțiunii în Parlament.

Ludovic Orban a declarat că la felul în care au decurs lucrurile în plenul reunit de miercuri, după evaluările parlamentarilor PNL vor mai fi încă șapte voturi de susținere a moțiunii, pe lângă cei 237 de semnatari ai acesteia.

„Am convingerea că toți semnatarii și toți cei care vor să voteze moțiunea de cenzură, vor fi prezenți joia viitoare și vor vota pentru căderea acestui Guvern”, a conchis Orban.

La finalul plenului de miercuri, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a spus că, din punct de vedere matematic, PSD a pierdut majoritatea în Parlament, însă rămâne de văzut la moțiune, dacă opoziția va strânge cele 233 de voturi necesare adoptării.

În schimb, senatorul PSD Mihai Fifor a susținut că partidul nu și-a pierdut majoritatea în Parlament, miercuri fiind doar o problemă de prezență în sală, în contextul în care au fost 26 de social-democrați absenți.