Negocieri fără progres în coaliția de guvernare pentru comasarea alegerilor

Getting your Trinity Audio player ready...

În cadrul unei întâlniri tensionate care a avut loc joi, liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL nu au reușit să ajungă la un consens privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, desfășurând discuții de aproape două ore fără a înregistra progres semnificativ. Întâlnirea a fost caracterizată de participanții ca o „fandare continuă”, amânându-se orice decizie până luni, 12 februarie.

Prezența surpriză a fost Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, readus în discuție pentru expertiza sa sociologică. Pe de altă parte, PNL a fost reprezentat de cei cinci lideri formali, marcând absența lui Iulian Dumitrescu, suspendat recent din funcție.

Principalul punct de dezacord între cele două partide a fost abordarea diferită față de calendarul electoral al anului 2024, PSD dorind o decizie clară pentru toate cele patru rânduri de alegeri, în timp ce PNL preferă o focalizare pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Subiectul candidaturii la prezidențiale, crucial pentru strategia electorală a ambelor partide, nu a fost abordat, întrucât atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă își doresc susținerea reciprocă, fără a ceda candidatura.

Discuțiile au inclus și potențialele liste comune la europarlamentare și candidaturile la Primăria Capitalei și sectoare, fără a se ajunge însă la un acord. Un alt subiect abordat a fost preocuparea comună privind procesul Roșia Montană și impactul acestuia asupra bugetului național.

În ciuda unor momente de tensiune, marcate de intervențiile lui Mihai Tudose, liderii coaliției au convenit asupra unei atitudini agresive față de partidul extremist AUR, subliniind necesitatea unei strategii comune în această privință.

Concluzia întâlnirii a fost că liderii PSD și PNL se vor reuni din nou luni, în speranța de a finaliza strategia electorală, dat fiind presiunea crescută din partea potențialilor candidați și lipsa de timp pentru noi amânări.