Niciun avion nu mai zboară în acest moment deasupra Afganistanului

Niciun avion civil sau militar nu mai zboară în acest moment deasupra Afganistanului, conform datelor furnizate în timp real de aplicația FlightRadar24.com. Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) a solicitat deja tuturor companiilor europene să evite spațiul aerian al Afganistanului, din motive de siguranță. Avertismente similare au fost deja date de către autoritatea aeronautică civilă din SUA (FAA) și Departamentul american al Apărării.

Decizia EASA se aplică tuturor operatorilor aerieni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Astfel, operatorii „trebuie să țină cont de aceste informații, cu ocazia redactării propriilor evaluări de risc”, se arată în recomandarea EASA, al cărei principal rol e asigurarea siguranței zborurilor civile din spațiu european.
Aeroportul din Kabul, Afganistan, văzut din satelit la data de 30 august 2021. Foto: Profimedia Images

Concomitent, autoritatea aeronautică civilă a SUA (FAA) a interzis zborul la orice altitudine, de către toate avioanele civile americane, în spațiul aerian afgan „din cauza riscurilor provocate de activitatea militanților extremiști și a perturbării serviciilor de trafic aerian”.
Din 31 august, niciun avion civil sau militar nu mai survolează spațiul aerian al Afganistanului. Foto: Captură Flightradar24.com

„Aeroportul internațional Hamid Karzai (OAKB) este incontrolabil. Nu sunt disponibile niciun fel de servicii aeroportuare ori de trafic aerian. Avioanele care vin dinspre, părăsesc sau trec prin spațiul aerian afgan, ori încearcă să aterizeze pe OAKB trebuie să procedeze cu extrem de mare prudență”, se arată într-un avertismentul postat de Pentagon la data de 30 august 2021, la ora 19:49.
Avertismentul Departamentului Apărării SUA pentru cursele aeriene civile care încearcă să survoleze Afganistanul. Captură: www.notam.faa.gov

De asemenea, Autoritatea aviației civile din UK a emis o avertizare similară în care recomandă operatorilor aerieni „să evite să zboare la mai puțin de 25.000 de picioare (circa 8.000 de metri) altitudine în spațiul aerian al Afganistanului, cu excepția rutei P500/G500, care să fie folosită exclusiv în scop tranzitoriu”.
Ruta P500/G500 care trece pe deasupra spațiului aerian afgan. Captură foto: https://safeairspace.net/afghanistan

Așa-numita rută aeriană P500/G500 survolează o „fâșie subțire” de teritoriu afgan, situat în nord-estul țării, între Pakistan și Tadjikistan.

Marile companii aeriene au început să-și redirecționeze zborurile pentru a evita spațiul aerian din Afganistan imediat după ce talibanii au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul.