Nicușor Dan a câștigat primul scrutin din USR pentru a fi desemnat candidatul partidului la Primăria Capitalei

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan a fost votat de peste 73% din membrii USR București care au participat la scrutinul intern pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei. Biroul Municipal va lua act, într-o ședință care va avea loc joi, de rezultatul votului, care este consultativ, urmând ca membrii BN să stabilescă dacă partidul va susține candidatura independentă a lui Nicușor Dan.

Din totalul de 1883 de membrii ai USR București au votat electronic, în perioada 20-25 septembrie, 1067 de membri. Dintre aceștia, 780 au fost de acord ca USR să suțină candidatura independentă a lui Nicușor Dan, în timp ce 287 s-au opus.

„Sunt bucuros de rezultatul acestui vot consultativ. Vreau să le mulțumesc prietenilor și mai vechi și mai noi din USR București care au făcut campanie pentru mine și sunt optimist că împreună putem să dăm bucureștenilor administrația pe care o așteaptă de foarte multă vreme”, a declarat Nicușor Dan pentru Digi24.ro. 

Biroul Municipal al USR București se va reuni joi pentru a lua act de votul consultativ urmând să stabilească dacă statutar partidul îl poate susține pe Nicușor Dan. Au existat mai multe puncte de vedere, o parte din liderii USR susținând că doar un membru USR își poate depune candidatura. Surse din USR susțin însă că au fost cerute opinii de la juriști, care sunt de părere că un candidat independent poate fi susținut dacă membrii partidului decid la Conferința Municipală în acest sens.

După ședința Biroului Municipal de joi, ar putea urma două săptămâni de campanie internă și un nou vot electronic aprobat statutar de o Conferinta Municipală. Cele două întrebări la care ar putea răspunde membrii USR sunt:

1) Vreți ca USR București să susțină un membru intern sau pe independentul Nicușor Dan?

2) Daca vreți ca USR București să susțintă un membru intern, care vreți să fie acela?

În competiția internă din USR pentru candidatura la Primăria Capitalei s-au mai înscris Dragoș Drăgoteanu și Mihnea Bărbulescu.

De asemenea, la începutul lunii august PLUS şi-a anunţat candidatul pentru Primăria Capitalei. Acesta este fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a fost desemnat în urma votului intern din partidul lui Dacian Cioloş. 

Nicușor Dan speră însă să fie candidatul independent pentru Primăria Generală susținut de toate partidele de dreapta.

Sondajele pe care eu le-am văzut spun că votanții partidelor de opoziție își doresc un candidat unic. Sondajul prezentat public mă plasează pe mine ca cel mai dorit dintre candidații partidelor de dreapta pentru a fi acel canddiat unic. Am și avantajul de a fi independent. E mult mai simplu pentru PNL și Alianță care vor fi într-o competiție să susțină un independent decât să susțină un partid candidatul celuilalt. Din acest motiv sunt optimist că pot să fiu eu candidatul unic al opoziției. Cred că cel mai potrivit mod de desmenare al candidatului unic ar fi dezbateri, urmate de un sondaj”, a mai declarat Nicușor Dan