Nicușor Dan favorit pentru câștigarea unui nou mandat de primar la București

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un sondaj recent realizat de AtlasIntel la începutul lunii aprilie și comandat de Digi24, Nicușor Dan iese în față ca favorit pentru funcția de primar al Capitalei, într-o posibilă cursă electorală împotriva lui Cristian Popescu Piedone, Cătălin Cîrstoiu și Mihai Enache. Conform datelor obținute, Nicușor Dan ar acumula 37,1% din voturile bucureștenilor cu drept de vot, urmat de Piedone cu 30%, Cîrstoiu cu 17,4%, și Enache cu 4,9%.

Sondajul dezvăluie și o divizare interesantă a preferințelor electorale bazate pe nivelul de educație al alegătorilor. Astfel, Piedone domină categoriile de alegători cu studii primare, acumulând 59,4% din voturile acestora, în timp ce Nicușor Dan este preferatul categoriilor cu studii superioare, obținând aproape 47,3% din preferințele acestora.

Un al doilea scenariu explorat de sondaj implică sprijinul AUR pentru Cozmin Gușă în cursa pentru Primăria Capitalei, unde Nicușor Dan ar obține 35,4% din voturi, urmat îndeaproape de Piedone cu 30,7%, Cîrstoiu cu 16,4%, iar Gușă cu 5,8%. În acest caz, procentele de voturi în funcție de nivelul de studii indică o creștere a preferinței pentru Piedone în rândul alegătorilor cu studii primare (62,2%) și o ușoară scădere pentru Nicușor Dan în rândul celor cu studii superioare (44,8%).

Sondajul oferă și o perspectivă asupra preferințelor bucureștenilor pentru Consiliul Local al Municipiului București, arătând că Alianța PSD-PNL ar câștiga 36% din voturi, urmată de Dreapta Unită cu 29,5% și AUR cu 8,4%. Datele relevă o preferință consistentă pentru Piedone și Nicușor Dan, în funcție de nivelul de educație al alegătorilor, similară cu cea observată în cursa pentru Primăria Capitalei.

Interesant este că, atunci când au fost întrebați despre cel mai bun primar al Bucureștiului după 1989, 27,5% dintre bucureșteni l-au desemnat pe Nicușor Dan, urmat de Gabriela Firea cu 23,3% și Traian Băsescu cu 18,6%.

Sondajul AtlasIntel, realizat pe un eșantion de 1.092 de respondenți, confirmă reputația companiei ca fiind una dintre cele mai precise case de sondare, având o notă „A” în clasamentul FiveThirtyEight și fiind recunoscută pentru acuratețea sa în ciclul alegerilor prezidențiale din 2020 în SUA. Aceste date oferă o imagine detaliată a peisajului politic actual din Capitală, reflectând tendințele și preferințele alegătorilor bucureșteni înaintea următoarelor alegeri locale.