Nicușor Dan și liderii USR-PLUS București au ajuns la o înțelegere asupra bugetului

Consilierii USR-PLUS susțin bugetul Primăriei Capitalei propus de Nicușor Dan după o rectificare negativă de circa 1 miliard de lei, o formă îmbunătățită, din care au mai fost eliminate o parte dintre „veniturile umflate”, a anunțat pe pagina de Facebook Cosmin-Victor Smighelschi, liderul de grup al consilierilor generali USR-PLUS. Și primarul general Nicușor Dan a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere.

O ședință extraordinară a Consiliulului General al Municipiului București a fost convocată de către Nicușor Dan pentru ora 15.30, pentru votarea bugetului.

Au fost tăiați circa 600 de milioane lei de la veniturile din fondurile europene, care ar fi fost estimate greșit.

Liderul de grup al consilierilor generali USR-PLUS a anunțat că în urma discuțiilor de joi seară cu primarul general și cu partenerii de coalitie, copreședinții USR-PLUS București vor propune Biroului Municipal USR PLUS București aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente:

  • 1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;
  • 2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;
  • 3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului.
El a punctat însă că actuala majoritate din Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate și vor fi discuții pe această temă după aprobarea bugetului.
  • ”USR PLUS susține eliminarea risipei în cadrul companiilor municipale, a subordonatelor și limitarea cheltuielilor de funcționare ale Primăriei Generale. Am făcut un pas important către dialog și transparență, însă această abordare trebuie să continue după votarea bugetului, așa cum și primarul general și partenerii de coaliție și-au asumat în cadrul discuției.
  • O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate.
  • Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate.
  • Din păcate, actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni. Fiecare ales în parte – și, de altfel, întreaga administrație locală – are datoria față de bucureșteni să privească adevărul în față și să înceapă imediat reformele de care orașul are nevoie. Suntem aici pentru a pune umărul, construind pe adevăr, cu responsabilitate, pentru oameni”, a mai scris Smighelschi.