Nicușor Dan, susținut de PNL pentru Primăria Capitalei

Candidatul independent, Nicușor Dan, a obținut susținerea PNL pentru o candidatură la Primăria Capitalei, au declarat surse din interiorul USR.

Anunțul urmează să fie făcut de președintele PNL, Ludovic Orban. Cei doi au avut marți o întâlnire în urma căreia au bătut palma pentru o susținere.

Cel mai probabil, Nicușor Dan va fi susținut din postura de candidat independent, fără a se înscrie în partid, așa cum i-au cerut liberalii în mai multe rânduri.

În același timp, fostul președinte al USR se bucură și de susținerea organizației USR București, însă în interiorul Alianței USR-PLUS nu a fost stabilit modul în care va fi desemnat candidatul între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu. Recent, Dacian Cioloș a declarat că dacă cei doi nu se vor înțelege asupra modului de desemnare, acesta va fi decis la centru. 

„Noi am dat termen celor doi candidați să caute o formulă împreună până la sfârșitul săptămânii. Dacă nu vor reuși ei, săptămâna viitoare vom decide în Birourile naționale reunite ale celor două partide care e formula prin care desemnăm”, a declarat Cioloș.

Vlad Voiculescu și Nicușor Dan au avut mai multe întâlniri în aceste săptămâni, însă nu au ajuns la un acord. În timp ce Nicușor Dan își dorește stabilirea candidatului în funcție de sondajele de opinie, Vlad Voiculescu optează pentru alegeri primare sau referendum intern.

Prin susținerea pe care o primește de la PNL, Nicușor Dan face un pas important pentru a-i convinge pe cei din Alianță că este candidatul cu cele mai mari șanse, din partea tuturor partidelor de dreapta din București, inclusiv PMP anunțând că l-ar putea susține pe Nicușor Dan, dacă acesta va fi candidatul unic al opoziției. 

De partea cealaltă, cei de la PLUS s-ar putea alege cu funcția de viceprimar, însă este neclar dacă în acest moment, odată cu susținerea obținută de la PNL, echipa lui Nicușor Dan va avea loc și pentru partenerii de alianță ai USR.

Conform unor surse din Alianță, lui Vlad Voiculescu i s-ar putea promite pe viitor un loc în Parlament pe listele Alianței USR-PLUS, la pachet cu promisiunea că ar putea fi viitorul ministru al Sănătății într-un guvern PNL-Alianța USR-PLUS, pentru a renunța la o eventuală candidatură la primărie. Întrebat de Digi24.ro în legătură cu această variantă de lucru, Vlad Voiculescu a negat intenția sa de a cere un portofoliu într-un viitor guvern. 

În interiorul Alianței USR-PLUS negocierile pentru alegerile locale nu merg deloc așa cum sperau liderii celor două partide. Doar 4 județe au finalizate listele comune pentru Consiliile Județene și Consiliile Locale. 

Deja au început să apară tenisiuni puternice între cele două partide din cauza pretențiilor PLUS, despre care cei din USR susțin că sunt exagerate. „Sunt localități unde PLUS cere paritate de 1 la 1. Adică să împărțim în mod egal numărul de consilieri. Nu avem cum să facem asta. Noi avem structuri peste tot, ei nu au”, au declarat sursele citate.

Situația de la București se poate repeta și în alte localități din țară. Dacă până la finalul săptămânii, organizațiile din teritoriu nu se înțeleg, negocierile sunt mutate de la centru, însă liderii alianței recunosc că situația este una dificilă: „Statutul nu ne permite să ne băgăm peste organizațiile din teritoriu. Va fi complicat”.