Noi reglementări pentru Antibiotice

Getting your Trinity Audio player ready...

Farmaciile, obligate să raporteze detalii extinse zilnic

Ministerul Sănătății a emis un nou ordin (nr. 63/2024) publicat miercuri în Monitorul Oficial, impunând farmaciilor o raportare extinsă pentru antibiotice, inclusiv datele de identificare ale pacienților și ale medicilor prescriptori. Această măsură vine în contextul preocupărilor legate de consumul excesiv de antibiotice în România, un fenomen care contribuie la creșterea rezistenței la antimicrobiene (RAM).

Anterior, ordinul nr. 1.345/2016 impunea farmaciilor raportarea zilnică a stocurilor și operațiunilor comerciale cu medicamente, dar noul regulament adaugă cerințe specifice pentru antibiotice. Ordinul se aplică la nivelul a 85 de antibiotice și impune farmaciilor să furnizeze informații precum seria și numărul prescripției medicale, codul de identificare al medicamentului, cantitatea, datele de identificare ale pacientului și ale medicului, precum și codul diagnostic.

Noua reglementare vine ca răspuns la nivelul crescut al rezistenței la antibiotice în România, clasată pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice de uz sistemic. Potrivit Ministrului Sănătății, această măsură este esențială pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM și pentru luarea de măsuri care să reducă utilizarea excesivă a antibioticelor.

Farmaciile au obligația de a se conforma noului ordin în termen de 60 de zile de la intrarea acestuia în vigoare, adaptând sistemele informatice de gestionare pentru raportarea zilnică a antibioticelor. Ordinul prevede și excepții, permițând eliberarea de antibiotice fără prescripție medicală în situații de urgență medicală, cu raportare corespunzătoare.

Această inițiativă legislativă este aliniată la eforturile naționale și europene de control al rezistenței microbiene și de monitorizare a utilizării antibioticelor, contribuind la atingerea obiectivelor generale în domeniul sănătății publice.