Nordul-vestul Capitalei, afectat iar de aerul poluat. Minister: Un nor de fum a fost degajat după intervenția pompierilor la Periș

Locuitorii din nord-vestul Capitalei au suportat din nou un nivel ridicat al poluării aerului. Ministerul Mediului susține că un nor de fum a fost degajat după intervenția pompierilor în zona Periș, unde a avut loc un incendiu de vegetație.

Mai mulți cetățeni din București ne-au scris și în această dimineață că au resimțit aerul poluat, după ce miercuri a avut loc un incendiu de vegetație în Periș, județul Ilfov, care a ars și bataluri de dejecții provenite de la o fostă fermă de porci.

La ora 09.00, platforma AerLive înregistra un nivel ridicat de particule poluante în atmosferă, în special în Nord-Vestul Capitalei.

Ministerul Mediului a scris, pe Facebook, că un nor de fum a fost degajat ca urmare a intervenției de miercuri și joi a pompierilor, iar condițiile de vreme favorizează stagnarea aerului poluat.

„Noaptea trecută, nordul Capitalei a fost din nou afectat de mirosuri neplăcute, care creează un real disconfort populației.
Reamintim că în urmă cu două zile, un incendiu de proporții s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periș, județul Ilfov. Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins inclusiv la fostele bataluri de dejecții, degajând în aer mirosuri greu de suportat.

Echipele ISU au intervenit toată ziua de ieri pentru stingerea incendiului. Intervenția continuă și în prezent. Ca urmare a acțiunilor pompierilor pentru oprirea arderii vegetației și a batalurilor de dejectii, un nor de fum a fost degajat și resimțit de locuitorii din nordul Bucureștiului.

Conform simulărilor Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum, se apreciază că în cursul nopții trecute și astăzi circulația aerului va fi relativ slabă (sub 25 km/h) și se va realiza predominant dinspre vest-sud-vest către est-nord-est. Ceea ce înseamnă că evoluția norului de de fum va fi de relativă staționare în zona de nord a Capitalei.

Precizăm, de asemenea, că Ministerul Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului.

Măsurătorile nu au depistat creșteri ale poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. Laboratorul mobil a fost mutat, în cursul serii, și în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului”, arată mesajul publicat de Minister.

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a anunțat, miercuri, că a deschis o anchetă cu privire la incendiul care a izbucnit marți în localitatea Periș, despre care ministrul Mediului, Costel Alexe, a susținut că este cauza poluării extreme din București.