„Nu mă atinge-mă” şi „Pororoca”, selectate pentru o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film

Lungmetrajele „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, şi „Pororoca”, de Constantin Popescu, se numără între cele 49 selectate pentru o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film.

Academia şi EFA Productions au anunţat lista filmelor recomandate pentru nominalizare la începutul acestei săptămâni. Sunt reprezentate 35 de ţări – 20 de ţări din care provin cei mai mulţi membri ai EFA au desemnat câte un film naţional în lista de selecţie, iar în completare, un comitet format din comitetul EFA şi experţii Giorgio Gosetti (Italia), Elise Jalladeau (Grecia), Christophe Leparc (Franţa), Jacob Neiiendam (Danemarca), Edvinas Pukšta (Lituania) şi Alik Shpilyuk (Ucraina) a ales 29 de titluri.

Au fost selectate, între altele, „Borg/McEnroe” (Suedia, Danemarca, Finlanda, Cehia), de Janus Metz, „Carmen y Lola” (Spania), de Arantxa Echevarría, „Cold War” (Polonia, Marea Britanie, Franţa), de Paweł Pawlikowski, „Jusqu’a la Garde” (Franţa), de Xavier Legrand, „Donbass” (Germania, Franţa, România, Olanda, Ucraina), de Sergei Loznitsa, şi „Foxtrot” (Germania, Israel, Franţa), de Samuel Maoz.

Săptămânile următoare, cei peste 3.500 de membri ai Academiei Europene de Film vor vota peliculele pentru nominalizările la categoriile „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor”, „cea mai bună actriţă”, „cel mai bun actor” şi „cel mai bun scenarist”, potrivit europeanfilmacademy.org.

Nominalizările vor fi anunţate pe 10 noiembrie, la Festivalul de Film European de la Sevilia. Un juriu format din 8 membri va decide câştigătorii premiilor „cel mai bun director de imagine”, „cel mai bun editor”, „cel mai bun scenograf”, „cel mai bun designer de costume”, „cel mai bun hair & make-up artist”, „cel mai bun compozitor”, „cel mai bun sound designer” şi, pentru prima dată, „cel mai bun supervizor de efecte speciale”. Cea de-a 31-a gală a premiilor EFA va avea loc pe 15 decembrie, la Sevilia. „Nu mă atinge-mă” a fost premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlinală, unde a fost desemnat şi cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce „Pororoca” i-a adus lui Bogdan Dumitrache premiul pentru „cel mai bun actor” la Festivalul de Film de la San Sebastián 2017.