„Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, în competiţia Festivalului de la Berlin 2018

Lungmetrajul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, a fost inclus în competiţia celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 15 – 25 februarie, potrivit site-ului evenimentului.

Filmul „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile „Nu te supăra, dar…” (2007) şi „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper „Balastiera#186” (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.

Luni, în afară de lungmetrajul Adinei Pintilie, organizatorii Festivalului de Film de la Berlin au anunţat nouă pelicule noi în competiţie, care se alătură celor opt făcute publice în decembrie. Filmele sunt produse în ţări precum Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, dar şi în SUA, Iran şi Paraguay.

Printre acestea se numără un western în care joacă Robert Pattinson şi Mia Wasikowska, „Damsel”, regizat de David şi Nathan Zellner. Lungmetrajul va avea premiera luna aceasta la Festivalul Sundance şi premiera internaţională la Berlin.

De asemenea, două filme germane au fost incluse în selecţia Berlinale, „3 Tage in Quiberon/ 3 Days in Quiberon”, de Emily Atef, care face parte din competiţie, şi „Transit”, de Christian Petzold, proiectat în afara competiţiei. Ambele au premiera mondială la Berlin.

Nu în ultimul rând, filmul lui Marcelo Martinessi „Las herederas/ The Heiress” şi, din Iran, lungmetrajul lui Mani Haghighi „Khook/ Pig” au fost incluse în competiţia oficială şi vor avea premierele mondiale la Berlin.

Organizatorii au declarat că, în curând, vor anunţa restul filmelor din selecţia oficială, precum şi noutăţile din programele speciale.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit filmului „On Body and Soul/ A Teströl és Lélekröl” (Ungaria), regizat de Ildikó Enyedi.