O alpinista de origine română, ucisă de o avalanșă în Himalaya

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un tragic incident petrecut în masivul Himalaya, o avalanșă uriașă a lovit un grup de alpiniști la 7.800 de metri altitudine, marcând o pagină neagră în istoria alpinismului. Printre victime s-a numărat și o româncă rezidentă în SUA, Anna Guţu, care se pregătea să stabilească un record excepțional.

Tragedia a avut loc pe 7 octombrie 2023, când alpinistul român Adrian Laza, în vârstă de 60 de ani, din Piatra Neamţ, se afla într-o expediție pe Shishapangma, unul dintre vârfurile de peste 8.000 de metri aflate pe Terra. Scopul său era să stabilească un record românesc uimitor: ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe glob.

Expediția lui Adrian Laza, formată din alpiniști experimentați, a fost martorul a două avalanșe devastatoare care au avut loc la aproximativ 7.800 de metri. Chiar dacă grupul lui Laza a evitat cu puțin aceste avalanșe periculoase, un alt grup care se afla în fața lor nu a fost la fel de norocos. Cele două avalanșe s-au soldat cu moartea a două alpiniste americane, Anna Guţu și Gina Marie, precum și a șerpașilor nepalezi Mingmar Sherpa și Tenjen Lama.

Adrian Laza a împărtășit mărturii cutremurătoare despre eveniment, spunând: „Expediţia din Shishapangma se încheie pentru toţi alpiniştii, din păcate, atât de tragic. Toţi sunt profund afectați și va trece mult timp până vor putea să-și facă pace în suflet. Erau în spatele Annei Guţu când a avut loc prima avalanșă, fără să-i poată vedea, având un deluşor între ei. Retrași imediat în tabăra 3, urmăreau cum Lama continua să urce aproape de vârf, când a avut loc cea de-a doua avalanșă. Să privești cum dispar în marea de zăpadă oameni de care ai fost alături până cu câteva ore în urmă este o experienţă profund traumatizantă și greu de dus. Căderea lor a fost pe aproape 1,5 km.”

Anna Guţu, în vârstă de 32 de ani și de origine română, a reușit să escaladeze 13 dintre cele mai înalte vârfuri din lume, ca și Gina Marie, Adrian Laza și alți mulți alpiniști prezenți în ziua tragică de 7 octombrie 2023. Tenjen Lama era un șerpaș extrem de experimentat și l-a însoțit pe Adrian într-o expediție pe Dhaulagiri, cunoscut și ca „Muntele Alb”, cu o altitudine de 8.167 de metri. Lama a fost unul dintre cei care au urcat cu norvegianca Kristin Harila, care a reușit să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume în doar trei luni.