O nouă amânare a aderării României la Schengen

Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), programat pentru 4 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la spațiul Schengen, deși subiectul este pe ordinea de zi, conform surselor politice. Se intenționează convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI până la sfârșitul lunii decembrie, pentru a discuta o aderare etapizată a României, începând cu sectorul aerian din martie anul viitor.

Premierul român Marcel Ciolacu a discutat acest scenariu cu Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, țară care deține președinția Consiliului în acest moment. În reuniunea din 4 decembrie se va discuta situația aderării României și Bulgariei la Schengen, fără vot, având în vedere că în Olanda sunt în curs negocieri pentru formarea noului Guvern.

Un Consiliu Extraordinar JAI, planificat pentru sfârșitul lui decembrie, ar putea vota aderarea României și Bulgariei la Schengen, însă în etape: inițial sectorul aerian din martie viitor și apoi sectorul rutier și maritim într-o etapă ulterioară. Surselor consultate le-a fost clar că nu se discută despre o separare a României de Bulgaria în aceste negocieri.