O nouă lege le impune dezvoltatorilor imobiliari să predea locuințele doar după admiterea recepției la terminarea lucrărilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri un proiect de lege care reglementează mai strict piața imobiliară și le impune noi condiții dezvoltatorilor. Mai exact, proiectul de lege prevede că folosirea unei construcţii se va face doar după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor.

Proiectul modifică și completează legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii cu prevederi privind accesul la utilităţi, în condiţii de siguranţă și este inițiat de deputatul PNL, Flori Roman și semnat de 14 parlamentari de la PSD, UDMR și Minorități.

„În ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile cu destinaţia de locuinţe care nu aveau semnate procesele verbale de recepţie la finalizarea lucrărilor de construcţie sau care nu aveau branşamentele autorizate, adecvate şi definitive, în acord cu destinaţia de locuire. În fapt, în ultimii ani, au fost semnalate zeci de situaţii în care au avut loc incendii sau explozii soldate cu victime şi pagube materiale, având drept cauză instalaţiile improvizate sau neadecvate la care unii dezvoltatori imobiliari au recurs pentru a crea înşelător senzaţia că blocul dat în folosinţă locatarilor este branşat la utilităţi şi poate oferi condiţii normale şi sigure de folosinţă”, a declarat în plenul Camerei, inițiatorul legii deputatul PNL Florin Roman.

Proiectul de lege prevede ca utilizarea construcţiei să se facă numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţie. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, se arată în proiectul de lege.

Inițiativa legislativă a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților cu o largă majoritate de voturi și urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis