Oficial: DNA a deschis dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur

DNA a confirmat într-un comunicat de presă că a deschis un dosar penal in rem în cazul uciderii ursului Arthur. Dosarul in rem vizează un posibil abuz în serviciu la emiterea derogării de la lege pentru vânarea ursului – specie protejată prin lege.

  • Comunicatul integral al DNA: Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula. Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală.

Articol inițial: Procurorii DNA au deschis un dosar penal in rem (în care cercetează deocamdată fapta, nu persoane) legat de acordarea derogării pentru vânarea ursului Arhur, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu.