Olaf Scholz, desemnat candidat al SPD pentru postul de cancelar al Germaniei

Social-democraţii germani, aflaţi la guvernare alături de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, l-au confirmat cu o majoritate covârşitoare de voturi, duminică, pe ministrul de finanţe, Olaf Scholz, drept candidat la postul de cancelar federal în alegerile generale din septembrie, relatează agenția dpa.

Olaf Scholz, fost primar al Hamburgului, a fost votat de 96,2% dintre cei aproape 600 de delegaţi ai SPD, în cadrul unei conferinţe online.

Citiți și: Cine este Olaf Scholz. I se spune „omul cu bazooka”

Olaf Scholz şi-a început campania electorală cu promisiunea de a transforma „social”-economia şi de a face progrese în planul protejării mediului, stabilind anul 2045 ca termen-limită pentru atingerea neutralităţii emisiilor.

Anunțându-şi ambiţiile în ce priveşte clima, Scholz a încercat să se distanţeze în sondaje de candidata recent confirmată a Verzilor, Annalena Baerbock. El a amintit, de asemenea, de experienţa lui în cadrul executivului, în condiţiile în care Baerbock a fost criticată ca fiind lipsită de experienţă.

SPD a pierdut teren în favoarea Verzilor, pe care sondajele îi indică drept principalii rivali ai CDU.

Olaf Scholz a anunţat şi o serie de promisiuni electorale, în principal creşterea investiţiilor publice în sectorul medical, în şcoli şi în transportul public. SPD vizează, de asemenea, creşterea salariului minim la cel puțin 12 euro pe oră.

Potrivit ediţiei de duminică a tabloidului Bild, SPD, cu 16% din preferinţele de vot, se află în urma blocului conservator format din CDU şi aripa sa bavareză, CSU, cotat cu 23%, pe primul loc fiind Verzii cu 26%.

În ceea ce-i privește pe conservatori, liderul CDU, Armin Laschet, va fi candidatul lor la funcţia de cancelar.