Olanda sprijină aderarea Bulgariei la Schengen, Austria rămâne singura țară opozantă

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul olandez și-a modificat poziția și a anunțat vineri că susține aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Această decizie a fost confirmată de ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București, Willemijn van Haaften, și marchează sfârșitul unei perioade îndelungate de opoziție din partea Olandei față de aderarea Bulgariei la spațiul european de liberă circulație. Un anunț similar a fost făcut de Ministerul Justiției olandez, care va prezenta decizia legislativului pentru aprobarea finală.

În acest context, Austria rămâne singura țară a Uniunii Europene care se opune aderării atât a României, cât și a Bulgariei la Schengen. În ultimul an, Viena a argumentat împotriva extinderii spațiului Schengen, invocând probleme legate de funcționalitatea acestuia în contextul migrației neînregistrate în centrul și vestul Europei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a avut o întrevedere informală cu lideri europeni, inclusiv cu cancelarul austriac Karl Nehammer, discutând despre aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, a subliniat că „mai este mult de negociat”, ceea ce sugerează că procesul de aderare al României ar putea întâmpina încă anumite obstacole.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a criticat opoziția Austriei, subliniind că este „timpul să punem pe masă factura pentru despăgubirile de miliarde pe care ni le datorează deja” și că Bulgaria a demonstrat „clasă și demnitate” în acest proces.