Profesoara Olga Szel este sărbătorită, la 75 de ani, la Ateneu

Profesoara Olga Szel, care predă pianul de peste cinci decenii la Colegiul de Muzică „George Enescu“, este sărbătorită, la 75 de ani, la Ateneu

Profesoara de pian Olga Szel, dascăl de peste 50 de ani la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu“, e sărbătorită, la 75 de ani, printr-un concert aniversar, care va avea loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 17.00, la Ateneu, la Sala Mică. Câţiva dintre elevii ei, acum pianişti celebri în străintate, vor susţine câte un scurt recital. Unul dintre aceştia, Paul Cartianu, îi face un emoţionat portret celei care l-a făcut său iubească muzica.

Pianiştii invitaţi la concertul de duminică seară. de la Sala mică a Ateneului, sunt parte din generaţiile de copii cărora profesoara Olga Szel le-a deschis o cale şi i-a ajutat să îşi găsească o carieră, să îşi pună în valoare harul şi talentul. A fi profesor de pian presupune dincolo de meşteşug o muncă de suflet.

Profesoara de pian, Olga Szel (foto jos), este de peste cinci decenii la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu“, formând adevărate generaţii de muzicieni. Acum cei ce vor veni la concert vor putea asculta câteva stiluri distincte ale unor pianişti creaţi de Olga Szel:

Diana Ionescu (laureată cu Premiul I a Concursului George Enescu, ediţia 2000.

Paul Coriolan Cartianu, Masterand la Mozarteum University din Salzburg, cu numeroase premii la activ începând din anul 2000, dintre care amintim- 2015 premiu la Festivalul Internaţional deMuzică de la Malta şi Competiţia de Pian. Dret laureat al World Piano Competition din Cincinatti in 2004, a cântat la Carnegie Hall. În prezent Paul Coriolan Cartianu este profesor la Oberösterreich, Austria.

– Alina Rotaru, masterand la Sweelinck Conservatorium Amsterdam, profesor de clavecin la University of the Arts in Bremen (Germania), a concertat în toate capitalele Europei, în Japonia, America de Sud şi SUA.

– Sânziana Mircea , Accademia Pianistica Internazionale „Incontri col Maestro”, Imola Studied at Hochschule für Musik und Tanz Köln, în 2017 a fost numită Young Steinway Artist, a concertat cu Saint Martin in The Fields la Londra.

Cele câteva minute de mers pe jos pe strada Dionise Lupu dinspre Piaţa Lahovari deveniseră un reper în viaţa mea de adolescent, pot spune chiar un ritual. Frumoşii ani de liceu şi-au datorat mult din farmecul lor profesoarei mele de pian şi timpului petrecut în casa de la numărul 47. Mă consider norocos că am putut privi ora de pian ca pe un prilej de a fi eu însumi, un sălaş de reculegere şi regăsire, iar asta în special datorită profesoarei mele.”  îşi aminteşte Paul Coriolan Cartianu.

„Le mulţumesc tuturor celor care au organizat acest eveninment, de la care nu aş fi putut lipsi pentru nimic in lume!”

  • Olga Szel