Operaționalizarea SUMAL 2.0, aprobată prin Hotărâre de Guvern

Guvernul a aprobat, în ședința din 25 iunie, operaționalizarea SUMAL, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure.

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. Prin acest act normativ se aprobă operaționalizarea SUMAL, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure.

Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică munca lucrătorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz.

SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea.

O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

„Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos. Vom ști, în orice moment, cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit și, mai ales, apoi, către terți. Este important să înțelegem că odată cu operaționalizarea SUMAL, toate instituțiile statului vor fi într-o strânsă coordonare – fie că vorbim de direcțiile silvice, de gărzile forestiere sau instituțiile din subordinea Ministerului de Interne, 24 de ore din 24 vor colabora și se vor asigura că tot ceea ce se taie astăzi în România să se facă conform legii și niciun metru să nu fie tăiat în plus”, a declarat ministrul Costel Alexe la finalul ședinței de guvern.

„Pentru că multe dintre aceste ilegalități, în interiorul fondului forestier sau pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut cu sprijinul sau au închis autoritățile ochii, prin acest sistem vom ști exact: cât au tăiat, cât au avizat, cât și-au însușit atunci când au încărcat mijlocul de transport și cât trebuie să ajungă la destinație. Prin aceasta HG ajungem să limităm, și chiar să stopăm, atât tăierile ilegale din pădurile României, cât și transportul ilicit de material lemnos. Îi asigur pe toți românii că rămânem cu grijă față de păduri, față de mediu și vom acționa cu aceeași determinare ca până acum”, a mai spus acesta.

sursa: green-report.ro