Panama: Foştii preşedinţi Martinellli şi Varela, inculpaţi pentru spălare de bani

Doi foşti preşedinţi ai statului Panama, Ricardo Martinelli (2009-2014) şi Juan Carlos Varela (2014-2019) au fost inculpaţi joi pentru ‘spălare de capitaluri’, după ce au compărut în faţa Parchetului Special Anticorupţie, transmite AFP.

Ricardo Martinelli ‘a fost inculpat pentru spălare de bani pentru cumpărarea unui grup de presă’, a declarat pentru agenţia franceză Roniel Ortiz, unul din avocaţii ex-preşedintelui.

Pe de altă parte, Parchetul Special Anticorupţie a confirmat pentru AFP inculparea lui Juan Carlos Varela pentru spălare de capitaluri în afacerea Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a mituit numeroşi lideri politici latino-americani.

Supus controlului judiciar, Martinelli nu are voie să iasă din ţară şi trebuie să se prezinte în fiecare lună în faţa autorităţilor judiciare.

‘Sunt furios. Este o persecuţie politică fără sfârşit. Aceasta este o anchetă în care nu am mai fost citat niciodată, care nu are nici motiv, nici fundament. Vor să mă implice ca să mă anihileze’, a acuzat el în faţa presei după audiere.

Martinelli este suspectat că a achiziţionat un grup de presă cu bani publici în timpul mandatului de preşedinte.

Extrădat de SUA, el a fost deja achitat în 2019, după doi ani de detenţie preventivă, pentru acuzaţia de spionare a opozanţilor săi în Panama şi în străinătate. Numele lui Martinelli a fost menţionat în numeroase scandaluri de corupţie pentru care mai mult de zece dintre miniştrii săi fuseseră arestaţi.

Parchetul Special Anticorupţie l-a audiat joi şi pe fostul preşedinte Juan Carlos Varela în legătură cu presupuse finanţări ilegale ale campaniilor sale electorale, printre care şi cea victorioasă din 2009, de către grupul brazilian Odebrecht.

Cei doi ex-preşedinţi de dreapta sunt şi foşti aliaţi politici, Varela candidând pentru postul de vicepreşedinte în tandem cu Martinelli atunci când acesta a fost ales în 2009. Relaţiile dintre ei s-au deteriorat în 2011 odată cu demiterea lui Varela din guvernul lui Martinelli.