VIDEO | Cum să gătești pastele ca să economisești apă

Din dorința de a economisi apă, bucătarii de la Epicurious au inventat o metodă de a găti pastele cu foarte puțină apă: le adaugi crude, direct în sosul care fierbe. În America, o familie aruncă 378.5 litri de apă pe an, în care au fost fierte pastele, în timp ce un locuitor din Africa are nevoie, într-o zi întreagă, de numai 7,5 și 19 litri de apă.

„În toate discuțiile despre mâncare din ultima vreme, un ingredient este mereu omis: apa. Într-un fel, e de înțeles – dacă locuiești, să spunem, în Wisconsin (n.r. stat din America), problema apei cu care se confruntă țări precum India sau alte state, cum ar fi California, s-ar putea să ți se pară foarte departe. Dar, indiferent unde locuiești, felurile în care risipim apa sunt foarte evidente. Ce alt ingredient aruncăm constant?”, a scris David Tamarkin, de la site-ul de gătit Epicurious.

Locuitorii a 17 țări, adică 25% din populația lumii, sunt în situaţia de penurie gravă de apă, ceea ce înseamnă că în prezent folosesc ultimele rezerve de apă.

Astfel, chef-ul a început să experimenteze în bucătărie gătitul cu mai puțină apă. A ales să prepare legume la abur, în loc să le fiarbă, iar metoda a funcționat perfect pentru cartofi, fasole păstăi sau chiar ouă (a folosit un sfert de cană de apă pentru cinci ouă).

„Dar tot îmi dădeam seama că încălzeam câte o oală mare de apă pentru paste. Am citit undeva că pastele pot fi gătite într-o cantitate mult mai mică de apă. Dar aveam o voce cicălitoare în minte care îmi spunea că ceva nu e corect. Și chiar dacă ar fi mers, chef-ii italieni ar începe să se răsucească în mormânt”, a mai scris Tamarkin.

Potrivit unei statistici, o familie din America, de patru persoane, aruncă 378.5 litri de apă pe an, în care au fost fierte pastele. Spre comparație, consumul zilnic al unui locuitor din Africa, la sud de Deșertul Sahara, este între 7,5 și 19 litri de apă.

Așadar, echipa Epicurious a făcut mai multe teste. Dacă 500 de grame de paste sunt fierte, de obicei, în 4,7 litri de apă, prima încercare a fost să înjumătățească volumul de apă. Apoi, pentru că rezultatul a fost bun, au redus cantitatea inițială la o treime. Din nou, pastele au ieșit ok.

Au vrut să meargă, însă, și mai departe și au descoperit o metodă prin care pastele au nevoie de foarte puțină apă: trebuie adăugate crude într-un sos care deja fierbe. Singurele condiții sunt ca pastele să fie unele scurte, cum ar fi penne, iar în sos să fie adăugată apă cât să le acopere pe acestea.

„Această metodă face pastele să aibă un gust mai bun, după părerea mea. Amidonul din paste face sosul mai gros, iar pastele sunt infuzate în sos. Astfel, gătind pastele cu totul în sos, vei avea un sos gros și niște paste cu un gust mai bun. Am descoperit că ies minunat în sos de roșii”, a povestit Melissa Breyer, de la site-ul de mediu TreeHugger.

Un alt tip de a găti pastele cu puțină apă este „one-pan”: ingredientele și pastele se adaugă într-un recipient și se gătesc împreună. Martha Stewart are, de exemplu, o rețetă din 2013.