Patriarhul Kievului, diagnosticat cu COVID-19 / Filaret afirmase că pandemia este pedeapsa divină pentru căsătoriile homosexuale

Patriarhul Filaret al Kievului, care declarase că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru căsătoriile homosexuale, a fost diagnosticat cu coronavirusul și internat în spital, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Biserica a anunțat marți că starea prelatului este „stabilă” și că acesta „continuă tratamentul” într-un comunicat distribuit pe website-ul și pagina de Facebook a Patriarhatului Kievului.

Patriarhul a declarat în luna martie în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni locale din Ucraina că pandemia este „Pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatul omului și păcătoșenia umanității”.

„În primul rând mă refer la căsătoria homosexuală”, a adăugat acesta, precizând că „aceasta este cauza coronavirusului”.

O organizația ucraineană pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT a anunțat în luna aprilie că l-a dat în judecată pe patriarh, afirmând că „scopul nostru este să arătăm oamenilor că nu mai este loc pentru asemenea afirmații din partea liderilor bisericii din Ucraina”, potrivit Olenei Șevcenko, președintele ONG-ului Insight.

Activiștii ucraineni au cerut în proces scuze din partea lui Filaret și a postului de televiziune care a difuzat afirmațiile controversate pentru răspândirea de informații false.