Patru organişti de talie internaţională, la Festivalul Internaţional de Orgă ”Sf. Iosif”

Patru organişti de talie internaţională vor concerta, începând de vineri, la Catedrala Sf. Iosif, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Orgă „Sf. Iosif”.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, festivalul este o premieră pentru Catedrala Sf. Iosif, care de-a lungul tradiţiei sale muzicale vechi de mai bine de un secol a găzduit concerte desfăşurate în cadrul unor festivaluri internaţionale, dar nu a avut până acum un festival propriu.

Tot în premieră pentru prima ediţie a festivalului trei dintre organişti – Marle-Ouvrard, Kohout şi Severin – concertează pentru prima oară în Catedrala Sf. Iosif şi, de asemenea, multe dintre lucrările interpretate în timpul festivalului vor fi în primă audiţie.

Catedrala Sfântul Iosif este monument de cultură, înscris în patrimoniul naţional al României. Este, totodată, şi un spaţiu de cultură, iar în acest sens muzica de orgă a avut mereu un rol important şi a reunit în ultimul secol organişti renumiţi din ţară şi din străinătate. Festivalul Internaţional de Orgă Sf. Iosif vine, aşadar, să încununeze tradiţia muzicală de la Catedrala Sf. Iosif, şi să pună şi mai mult în valoare Orga Wegenstein, care este unicat în România„, a declarat Pr. Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, citat în comunicat.

Festivalul se deschide vineri, la ora 19,30, cu un concert susţinut de organistul Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, din Franţa, care va interpreta „Preludiu” şi „Tripla-Fugă în Mi b BWV 552” de J.S. Bach, în primă audiţie „3 danses pour orgue” (Joies, Deuils, Luttes) de J. Alain şi o „Improvizaţie proprie pe teme româneşti”. Festivalul continuă duminică, de la ora 19.30, cu un concert susţinut de Pavel Kohout, din Cehia, care va interpreta în primă audiţie „Concert Brandenburgic Nr. 3, BWV 1048” de J.S. Bach, „Studien für den Pedalflügel, op. 56” de R. Schumann, „Fantazie” pe temele poemului simfonic ‘Vysehrad’ de Bedrich Smetana, „Op. 33 de J. Klicka”, şi „Vltava/ Moldau (Poem simfonic din ciclul Patria Mea)” de B. Smetana, „Transcripţie pentru orgă” de Barbara Bannasch.

În a treia zi a Festivalului, pe 29 mai, de la ora 19,30, concertul va fi susţinut de maestrul Marcel Octav Costea, organistul principal al Catedralei Sf. Iosif, care va interpreta „Messa della Madonna (fragmente)” de G. Frescobaldi, „An Wasserflüssen Babylon [BWV 653]” de J. S. Bach, „Preludiu” şi „fugă în do minor” de F. Mendelssohn-Bartholdy şi „Litanies” de J. Alain.

Festivalul se va încheia cu concertul susţinut pe 31 mai, de la ora 19,30, de Domenico Severin, din Italia, care va interpreta „Passacaglia” şi „fuga în Do minor BWV 582” de J. S. Bach, „Choral în Si minor” de C. Franck, „Preludiu şi fugă pe tema B.A.C.H.” de F. Liszt, şi, în premieră, „Improvizaţie pe tema Te Deum” de C. Tournemire şi „De la Messe de la Pentecote: Communion (Les oiseaux et les sources) et Sortie (Le vent de l’Esprit)” de O. Messiaen.

Concertele vor fi susţinute la orga Wegenstein a Catedralei, instalată în 1930 şi realizată de firma „Wegenstein şi fiii” din Timişoara. Orga are trei claviaturi, pedalier, 3.375 de fluiere, 54 de registre principale şi 36 de registre auxiliare, fiind foarte potrivită pentru concerte, iar registrul ei de harpă/vibrafon este extrem de rar şi a rămas unic în peisajul românesc.

Evenimentul muzical se desfăşoară sub patronajul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) şi este organizat de Robert Alex Roi (project manager) şi Marcel Octav Costea (organistul principal al Catedralei Sf. Iosif), cu sprijinul mai multor instituţii.