Percheziții DNA la Consiliul Județean Călărași. Vizat chiar președintele PSD al Consiliului.

Getting your Trinity Audio player ready...

Joi dimineața, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța au efectuat percheziții la sediul Consiliului Județean Călărași. Vizat în cadrul acestei acțiuni este președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță (PSD), o figură controversată, cunoscută pentru trecutul său juridic complicat.

Aceasta nu este prima dată când Iliuță se află în atenția justiției. În anul 2021, el a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj, dar a fost achitat în primă instanță de Tribunalul București în 2023. Decizia a fost contestată de DNA și angajații Consiliului Județean Călărași (CJC), iar cazul este în curs de judecare pentru o sentință definitivă.

Conform DNA, în perioada martie – iulie 2019, Iliuță ar fi abuzat de funcția sa, încălcând dreptul la muncă al 10 angajați prin neaprobarea plății drepturilor salariale, în ciuda suspendării a două hotărâri ale CJC care îi eliberau din funcții. În plus, Iliuță este acuzat că a semnat două documente false în acest context, cauzând un prejudiciu total de 134.203 lei prin neplata salariilor.

Mai mult, în decembrie 2019, președintele CJ Călărași este acuzat că ar fi exercitat presiuni asupra unui procuror pentru a evita trimiterea sa în judecată într-un alt caz penal în care era inculpat.

Controversele nu se opresc aici. În martie 2021, s-a dezvăluit că Iliuță a fost anchetat pentru conducerea sub influența alcoolului, după ce, în martie 2020, a fost prins cu o alcoolemie de 0,58 la mie, sub pragul penal, dar suficient pentru a-i fi retras permisul. În 2017, a fost implicat într-un incident similar, dar a evitat consecințele legale refuzând testarea alcoolemiei, beneficiind de o circumstanță neobișnuită legată de procedurile poliției.

Până în 2020, Iliuță a fost membru al Partidului Național Liberal (PNL), dar a fost forțat să demisioneze după ce a fost inculpat. Ulterior, s-a alăturat Partidului Social Democrat (PSD), sub a cărui siglă a câștigat un nou mandat de președinte al CJ Călărași la alegerile locale din septembrie 2020.