Piața imobiliară: ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor noi în România

În România sunt disponibile apartamente de vânzare în peste 750 de ansambluri rezidențiale noi. Potrivit datelor site-ului de imobiliare Korter.ro, aproape jumătate dintre acestea sunt în București și împrejurimi. Totuși, nu toate complexele au fost deja finalizate, o bună parte dintre acestea fiind încă în construcție și urmează să fie date în folosință abia în cursul anului 2021.

Apartamente de vânzare București

Cele mai multe locuințe disponibile sunt apartamentele cu 2 camere, urmate de cele cu 3 camere, iar apoi de cele cu o cameră. Pe lângă apartamente, în București este o ofertă vastă și de case și vile noi de vânzare. Peste 70 de astfel de construcții sunt scoase la vânzare în prezent de dezvoltatorii imobiliari.

Raportate pe zone, cele mai multe locuințe noi sunt disponibile în Sectoarele 1,3 și 6. La polul opus, cele mai puține ansambluri rezidențiale noi se regăsesc în Sector 5. Lista completă cu apartamente de vânzare București, vile și case noi construite poate fi consultată pe Korter.ro.

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna septembrie au fost vândute 48.568 de imobile în România, în creștere cu circa 10% față de luna precedentă. „Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna septembrie 2020, în București – 8.886, Ilfov – 3.354 și Cluj – 2.726. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 87, Caraș Severin – 197 și Vaslui – 324”, precizează ANCPI.

Chiar dacă vânzările de imobile nu au fost afectate pe termen lung de pandemia de coronavirus, nu putem spune același lucru și despre sectorul de construcții. „Până în luna septembrie s-au eliberat 26.323 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, transmite Institutul Național de Statistică.

Evoluția prețurilor

Raportat strict la locuințele noi disponibile în prezent pentru achiziție, clasamentul prețurilor regăsește Clujul pe primul loc cu o medie 1.304 euro/mp, urmat de Iași cu 1.193/mp și Timișoara cu 1.183 euro/mp.

Față de luna septembrie, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat în Giurgiu, Craiova și Iași. În Giurgiu au crescut prețurile/mp cu 183 de euro (875 euro/mp), în Craiova cu 116 (1.168 euro/mp), și în Iași cu 103 (1.193 euro/mp).

Singurul oraș din țară în care prețurile au înregistrat o scădere de preț este Arad. Aici prețul mediu pentru locuințele noi a scăzut cu 29 de euro/mp.

Prețuri apartamente de vânzare București

În capitală, prețurile la apartamentele noi au crescut, în medie, cu 40 de euro/mp. Astfel, în luna octombrie, prețul mediu la apartamente de vânzare București a ajuns la 1.097 euro/mp. Din punct de vedere al prețurilor, capitala înregistrează o medie a prețurile de circa 56.400 de euro pentru locuințele cu o cameră, 79.700 pentru apartamentele cu 2 camere și 114.885 pentru cele cu 3 camere.