Premieră absolută pe scena Operei din Timișoara: Baletul ‘Paiațe’

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) prezintă, duminică seara, spectacolul 'Paiațe' de Ruggiero Leoncavallo, într-o premieră absolută ca și concepție.

'Acesta este, în sinea lui, un spectacol unic. Eu am visat într-o noapte că eram pe scenă în 'Paiațe' și în jurul meu erau balerini care dansau. Și atunci mi-a venit ideea: 'stai o clipă, se poate realiza'. Dar am păstrat Prologul, care este una dintre cele mai frumoase arii de bariton care există, alături de vreo altele patru — cinci arii celebre și pe lângă care nu poți să treci. Și atunci mi-am zis: Prologul va fi cântat. Urmează o parte din balet, am făcut o reducere a partiturii de 'Paiațe' împreună cu maestrul David Crescenzi (dirijorul italian al ONRT — n.r.), care a făcut tot aranjamentul muzical, și cu Eugenie Andrin (coregrafă și scenaristă din Franța — n.r.), care a mai făcut spectacole aici, am chemat-o și ea a dezvoltat o idee'', a declarat duminică, maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei din Timișoara.

Întotdeauna, spectacolul 'Paiațe' este urmat de 'Cavaleria Rusticană', cu care se cântă împreună.

Firul principal al 'Cavaleriei Rusticane' a lui Ruggiero Leoncavallo se păstrează, dar și prezentarea ei este puțin modificată, costumele fiind aduse în anii '30.

Spectacolul de duminică îl are la pupitrul dirijoral pe maestrul David Crescenzi, regia artistică este semnată de Corneliu Murgu, iar pe scenă vor evolua în 'Paiațe' Tonio (George Proca), Colombina (Manuela Ardelean), Paiața Canio (Bogdan Rădăcină), Arlechinul Silvio (Alexandru Pîntea).

În 'Cavaleria Rusticană' vor evolua personajele Santuzza (Lăcrămioara Cristescu), Lola (Gabriella Varvari), Turiddu (Cristian Bălășescu), Alfio (George Proca), Mama Lucia (Gabriela Toader).