Premiera londoneză a Simfoniei a IV-a enesciene, în această seară la Radio Clasic România

Începând cu ora 22:00, joi, 11 mai, la Radio Clasic România puteți asculta înregistrarea live a concertului organizat la Londra de ICR, în cadrul căruia a fost prezentată în premieră publicului britanic, Simfonia a IV-a de George Enescu.

Institutul Cultural Român din Londra a organizat, pe parcursul lunii aprilie, mai multe evenimente dedicate uneia dintre figurile tutelare ale scenei muzicale românești postbelice – compozitorul, muzicologul și mentorul Pascal Bentoiu, care ne-a părăsit în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 88 de ani.  
 
În 29 aprilie, aceasta lună specială s-a încheiat cu un concert care probează statutul său de principal continuator al operei lui George Enescu. În sala de concerte St James’s, amenajată într-o veche biserică din selecta zonă centrală Sussex Gardens – Paddington, sub bagheta tânărului și energicului Samuel Draper, Oberon Symphony Orchestra a interpretat, în premieră britanică, Simfonia a IV-a enesciană, lucrare pe care marele compozitor nu a reușit să o termine şi care a fost orchestrată magistral de Pascal Bentoiu.
 
Înregistrarea live a concertului o puteți asculta în această seară la Radio Clasic România, ca parte a parteneriatului de curând lansat pentru difuzarea evenimentelor muzicale organizate de către ICR Londra. Transmisiunea din această seară a concertului mai cuprinde lucrări de Mahler şi Bartók.
 

[ps_audioplayer name=”icr-londra-concert”]
 

Dirijorul Samuel Draper s-a născut la Londra şi a studiat medicina şi orga la Oxford, devenind ulterior din ce în ce mai pasionat de muzică. Între 2005 şi 2006, a fost dirijor al Filarmonicii Universității Oxford, după care a fondat Oxford Sinfonia Eroica, orchestră cu care a susținut o serie de concerte, în principal cu lucrări de Beethoven. După terminarea studiilor de medicină, Samuel Draper a îmbrăţişat definitiv cariera muzicală, studiind la Royal College of Music din Londra cu Robin O’Neill şi Peter Stark. A fost dirijor-asistent al cunoscuților dirijori Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski şi John Wilson, după care a întemeiat Oberon Symphony Orchestra, cu care a realizat premierele britanice ale mai multor capodopere uitate. Programarea Simfoniei a IV-a de George Enescu se înscrie în acest efort recuperator.


[URISP id=6415]