Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a vizitat Muzeul Satului, unde s-a interesat de cultul ortodox şi de pictura pe lemn

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi soţia, Akie Abe, au vizitat marţi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, prim ministrul fiind foarte interesat de cultul ortodox, de pictura pe lemn şi pe sticlă, ca şi de tehnica olăritului.

Oaspeţii japonezi, care au fost întâmpinaţi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi de directoarea Muzeului Satului, Paulina Popoiu, au vizitat apoi Aleea Cireşilor Japonezi, înfiinţată cu ocazia vizitei, în 2009, a Alteţelor Lor Imperiale Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko, Casa Şanţ, unde le-au fost prezentate tehnici de prelucrare a textilelor şi a mărgelelor, şi Biserica Dragomireşti, în faţa căreia un meşter popular de la Horezu a oferit o demonstraţie a măiestriei prelucrării lutului, de care Shinzo Abe s-a arătat deosebit de interesat.

În primul rând a pus întrebări foarte interesante şi despre ce înseamnă cultul ortodox şi despre ce înseamnă pictura pe lemn şi pe sticlă, a fost impresionat de cântecul de nai al domnişoarei Narcisa Băleanu care a avut această amabilitate de a cânta la nai în Biserica Dragomireşti. Totul a fost foarte rapid. Soţia a fost foarte discretă„, a declarat la finalul vizitei Paulina Popoiu.